Početna aktuelnosti Prodavači pored Magistralnog puta

Prodavači pored Magistralnog puta

791
0
Podijeli

U ovo doba godine nije izuzetak uz, magistralni put koji prolazi kroz našu općinu, vidjeti štandove s šumskim proizvodima kao i domaćim voćem i povrćem.

Pod kakvim uvjetima se obavlja ovaj posao,uvjerili smo se danas posjećujući neke od prodavaca koje smo zatekli u Mjesnoj zajednici Podgajevi,na punktovima pored magistralnog puta.

Poljoprivreda je jedna od ključnih djelatnosti u strukturi društvene proizvodnje u općini Živinice koja za mnoge predstavlja bitan izvor zapošljavanja i egzistencije.

Živiničani se svakodnevno bore sa problemom plasmana svojih izuzetno kvalitetnih proizvoda.

Upravo jedno od glavnih pitanja za poljoprivrednike je gdje plasirati svoje proizvode.

Jedan dio građana koji se bavi poljoprivredom i prikupljanjem šumskih proizvoda odlučuju iskušati svoju sreću u direktnoj prodaji kupcima na improvizovanim štandovima postavljenima uz cestu.

Jednog od nekolicine takvih naših sugrađana,Mehmeda Brguljaševića, zatekli smo danas uz magistralni put Tuzla-Sarajevo, u Mjesnoj zajednici Podgajevi,kako svoje voće i povrće prodaje na malo i misli da je to za ljude s manjim količinama najbolji način prodaje.

Naš sagovornik ističe da njegova penzija nije dostatna da pokrije sve životne troškove njegovog domaćinstva pa je primoran da se bavi ovim načinom prodaje svojih proizvoda.

Svi proizvodi su zdravi i kvalitetni što je garancija i najbolja preporuka da će svi oni koji su jednom ovdje trgovali,ponovo doći.

Uz magistralni put smo sreli još nekoliko naših sugrađana koji na improviziranim štandovima ili haubama svojih automobila izlažu svoju robu i po cijeli dan čekaju moguće kupce njihovih prehrambenih proizvoda.

Svi vele da je posao težak ali da se mora pošteno raditi kako bi se nešto pošteno i zaradilo  i popunio ,inače,skroman kućni budžet.

Pomalo i neki naši dijelovi općine već liče na one već svima poznate prizore u blizini Mostara i Opuzena.

Za turiste i putnike prolaznike to predstavlja svojevrsnu atrakciju a prodavačima neophodan način egzistiranja.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje