Početna aktuelnosti Projekat ˝Investiraj u BiH˝ omogućava mladima pokretanje vlastitog biznisa

Projekat ˝Investiraj u BiH˝ omogućava mladima pokretanje vlastitog biznisa

722
0
Podijeli

Grad Živinice u saradnji sa Fondacijom Mozaik uz podršku Vlade Švicarske realizuje projekat “Investiraj u BiH” a koji se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava za novosnovane ili postojeće kompanije.

Grad Živinice svake godine podržava osnivanje Start up biznisa, a ove godine pored Javnog poziva za osobe sa područja grada , omogućena je podrška i osobama iz dijaspore koje su porijeklom iz Živinica, čime je pored omogućavanja povratka građanima iz dijaspore u svoju lokalnu zajednicu pružena i mogućnost za pokretanje biznisa i kreiranja novih radnih mjesta u matičnoj lokalnoj zajednici.

Javni poziv je otvoren tokom cijele godine, a krajnji rok završetka projekta je februar 2023.godine.

Tom prilikom Grad Živinice i Fondacija Mozaik podržali su i Nihada Kolčakovića, inžinjera građevine koji pokreće vlastitu građevinsku firmu.

Nihad Kolčaković iz Gračanice , je za TV Živinice kazao da je nakon završenog studija otišao u Hrvatsku jer mu se ukazala prilika da se  usavrši u injžinjersko građevinskoj struci.

˝Nakon četiri godine provedenih u Hrvatskoj, gdje sam mnogo naučio i usavršio se, odlučio sam da se vratim  u Živinice i otvorim građevinsku firmu˝, kazao je Kolčaković.

Grad Živinice i Fondacija Mozaik podržali su ovog mladog poduzetnika kroz projekat ˝Investiraj u BiH˝u iznosu od 20 hiljada KM.

Nihad ističe da će sredstva biti uložena u kupovinu potrebnih mašina i alata.

Nihad je stekao ogromno iskustva radeći kao građevinski inžinjer dugi niz godina u Hrvatskoj te je također bio angažovan na izgradnji vjertoparka Ivovik.

Grad Živinice aktivno radi na saradnji sa isljeništvom, a prenos znanja, i korištenje svih potencijala saradnje sa dijasporom je i podrška osobama iz dijaspore koje će kroz pokretanje vlastitog biznisa unaprijediti i privredni sektor svoje matične lokalne zajednice.

Dijana Svrakić

Podijeli
Prethodni članakINFO BLOK 27.12.2022.
Sljedeći članakNovogodišnje odluke

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje