Početna aktuelnosti Projekat za sanaciju degradiranog zemljišta u Živinicama

Projekat za sanaciju degradiranog zemljišta u Živinicama

1775
0
Podijeli

Degradacija velikih površina zemljišta na području Tuzlanskog kantona je sveprisutna i uzroka je mnogo.

Toga nije pošteđena ni općina Živinice,naročito dugogodišnjom eksploatacijom uglja ali i zbog nekih drugih činilaca.

Danas su Živinice bile mjesto okupljanja eksperata raznih profila kako bi se prezentirao projekat koji bi svojom realizacijom doveo do toga da se zaustavi degradacija zemljišta kao i da se već degradirano zemljište sanira i kultivira.

Profesor Hamid Ćustović sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorio je o projektu  i njegovom značaju za Tuzlanski kanton i općinu Živinice.

Predstavnica međunarodne organizacije FAO gospođa Soledad Bastidas na današnjem savjetovanju u Živinicama istakla je motive i razloge zašto organizacija koju predstavlja snažno i odlučno podržava projekat Podrške u donošenu odluka za proširivanje dobrih praksi.

Domaćin današnjeg skupa bila je općinska uprava Živinice a stručni saradnik za poljoprivredu općine Živinice Mirsad Butković podvlači veliku korist za našu lokalnu zajednicu kada se pomenuti projekat realizira.

Devet općina bit će obuhvaćeno Projektom saniranja degradiranog zemljišta među kojima je i općina Živinice.

Ogledne aktivnosti bit će sprovedene najprije na području rudnika Đurđevik pa je nakon održanog savjetovanja,upriličen odlazak na površinski kop Višća kako bi se svi učesnici na licu mjesta upoznali sa  lokalitetom koji će biti predmet sprovedbe sanacije i rekultivacije.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje