Početna aktuelnosti Protesti mještana živiničkog naselja Golubinjak

Protesti mještana živiničkog naselja Golubinjak

174
0
Podijeli

Područje grada Živinice presijecaju dva pružna pravca.

Jedan je pruga Brčko-Banovići a drugi pruga koja ide prema Zvorniku.

Na tim prugama nalazi se desetak prelaza,odnosno,mjesta gdje vozila i pješaci moraju preći prugu.

Većina tih punktova ne ispunjava ni minimalne sigurnosne uslove pa je zbog toga u prethodnim godinama zabilježen veliki broj saobraćajnih nesreća koje su nerijetko završavale fatalno za one koji su morali preći prugu.

Posljednji slučaj,sa smrtnim ishodom,desio se prije nekoliko dana na prelazu u Topličkom polju ,na križanju puta za Bašigovce i pruge za Zvornik.

Nakon toga,ozlojađeni građani su se digli na proteste i kao epilog svega toga,Gradska vlast je isposlovala kod Željeznica Ferderacije BiH sigurnije uslove na tom prelazu.

Ništa manje nezadovoljni nisu ni mještani živiničkog naselja Golubinjak u Mjesnoj zajednici Litve koji ,također,godinama pokušavaju riješiti svoje probleme sa opasnim pružnim prelazima.

Do sada,njihovi apeli ni urgencije nisu nailazili na razumijevanje kod nadležnih pa su se u prošli petak odlučili na proteste kako bi privukli pozornost i na svoje muke.

Prilikom snimanja protesta imali smo priliku da čujemo i svjedočenja nekih od mještana Golubinjaka koji su imali šokantna iskustva na pružnom prelazu koji njihovo naselje povezuje sa ostatkom Grada i regije.

Sigurno je da se u narednom periodu problemi pružnih prelaza na području Živinica moraju sagledati veoma ozbiljno,i što prije,iste riješiti kako više ne bi dolazilo do traumatičnih iskustava sudara sa vozom koji su često imali za rezultat smrtni ishod.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje