Početna aktuelnosti Živiničko udruženje Sumejja i Gradska biblioteka Živinice podržali rad stolačke biblioteke

Živiničko udruženje Sumejja i Gradska biblioteka Živinice podržali rad stolačke biblioteke

352
0
Podijeli

Stolac, grad sa viševjekovnom urbanom tradicijom do 2017.godine bio je bez gradske biblioteke.

Grad koji baštini toliko kulturno historijskih spomenika, grad koji je iznjedrio toliko intelektualaca srozan je na dno urbane egzistencije.

Članovi Udruženja građana „Iskra“ više nisu mogli nijemo posmatrati kako taj viševjekovni urbani štih jednog od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini polako nestaje ili nečijom voljom grad postaje ruralna sredina.

Prije dvije godine zvanično su pokrenuli rad gradske biblioteke „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Stocu.

Na  zadovoljstvo članova UG „Iskra“ odziv donatora je bio fantastičan.

Veliki broj naslova prikupljen je i od građana Stoca i drugih gradova.

Neki su donirali po čitavu biblioteku.

Danas  Gradska biblioteka u Stocu broji oko 13.000 naslova.

Vrijedno je spomenuti da se drugim donatorima pridružila i Gradska biblioteka Živinice, koja od početka rada,podržava stolačku biblioteku.

Ove godine,Gradskoj biblioteci Živinice pridružilo se i Udruženje građanki Summejja Živinice.

Proteklog vikenda Gradska biblioteka „Mehmedalija Mak Dizdar“ Stolac obilježila je drugu godišnjicu svog rada i djelovanja i tim povodom su predstavnice Gradske biblioteke Živinice i Udruženja građanki Sumejja Živinice bile prisutne na svečanosti povodom drugog rođendana.

Tom lijepom gestom htjele su da podrže pozitivna nastojanja Udruženju građana Iskra Stolac na reanimiranju kulturnog života u ovom prelijepom hercegovačkom gradu.

Na samoj svečanosti,upriličenoj u subotu u sjedištu Biblioteke,ispred živiničke delegacije domaćinima i drugim zvanicama,obratile su se Jasmina Šabanović, predsjednica UG Sumejja Živinice koja je predstavila Udruženje i Asima Tulumović, predsjednica UG Sumejja BiH, koja je predstavila Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja.

Potom su uručile značajnu,prigodnu i korisnu donaciju ispred Udruženja Sumejja, a biblotekarka Amra Mujezinović ,kao i prošle godine,uručila je prigodne poklone ispred Gradske biblioteke Živinice.

Program obilježavanja druge godišnjice rada biblioteke “Mehmedalija Mak Dizdar“ Stolac uveličali su  i pisci iz Stoca koji su čitali poeziju,a zatim je upriličena predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U ime domaćina,svima koji su svojim prisustvom uveličali svečasnost povodom drugog rođendana stolačke biblioteke,zahvalio se Samir Seno Zekić, predsjednik Udruženja građana „Iskra“ – Stolac.

Danas posjetioci gradske biblioteke imaju i lijep prostor za čitanje, gdje uz dobru knjigu mogu popit kafu i sok.

Tako Biblioteka postaje mjesto okupljanja više stolačkih generacija.

Uz sve to, valja navesti i da se rad biblioteke finansira pretežno sredstvima UG „Iskra“.

„Ovim putem bi se obratili svim zainteresiranim sponzorima, fizičkim i pravnim licima, jednostavno, svima koji to žele, da pomognu koliko su u mogućnosti, kako bi Biblioteka nastavila sa radom, da ne dozvole da Stolac izgubi i to najbitnije obilježje urbanosti i da naša djeca ostanu na intelektualnoj margini u odnosu na djecu iz većih centara“-apelirao je na kraju svečanosti gospodin Zekić.

Ostatak boravka u Gradu na zelenoj Bregavi,Živiničanke su iskoristile za obilazak jednog dijela  kulturno-historiskog blaga koje se nalazi na prostoru Stoca.

Između ostalog,obišle su stari grad Vidoški, Radimlju,Begovinu, stolačke džamije i druge kulturno-historijski spomenike.

Pored svega navedenog,predstavnice Udruženja građanki Sumejja Živinice i Gradske biblioteke Živinice iskoristile su boravak u Hercegovini i da posjete Mostar-centar ovog dijela naše Domovine,te da svrate u sjedište Udruženja Kaligrafija,gdje su sve pohađale veoma zanimljiv čas kaligrafije.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje