Početna aktuelnosti Riznica Živinica (14) – Dom zdravlja

Riznica Živinica (14) – Dom zdravlja

187
0
Podijeli

Organizovana zdravstvena zaštita na području Živinica počinje nakon 1945. godine.

Pred II svjetski rat, a i u  ratnim danima, u Živinice su dva do tri puta sedmično dolazili ljekari opće prakse iz Tuzle, dok su se komplikovaniji slučajevi slali u tuzlansku bolnicu.

Krajem 1944. godine u Živinicama radi ambulanta sa stalnim ljekarom i dva bolničara.

U tom periodu su radili doktori: Idrizbegović, Mujbegović, Bučić, Jurinac, Kolšek, Pjerotić i drugi.

Prva ambulanta je bila locirana u jednu prizemnu zgradu kod željezničke stanice.

Krajem 1948. godine, ambulanta je premještena u nove prostorije, gdje je organizovana hitna medicinska pomoć i pružana je šira zdravstvena zaštita.

Prva apoteka je bila smještena u prostoru ambulante, a od 1954. godine u kući Dragana Pavlovića, te od 1958. godine u ulici Oslobođenja.

Od 1983. godine apoteka je preselila u savremen i adekvatan prostor objekta „Valjevka I” koji je izgradio Dom zdravlja Živinice svojim sredstvima.

Zbog proširenja zdravstvenih usluga i povećanog obima posla, bilo je neophodno obezbijediti novi prostor.

Na 36. sjednici Skupštine opštine Živinice koja je održana u martu 1973. godine, razmotrena je problematika razvoja zdravstva .

Održan je sastanak sa predstavnicima svih radnih organizacija sa područja općine Živinice na kojem je postignut dogovor o izgradnji novog objekta Doma zdravlja Živinice.

Radovi na izgradnji novog Doma zdravlja započeli su 1974. godine, a u nove prostorije površine 3.546 m2 zaposlenici su uselili 1976. godine.

Obezbjeđenjem novih prostorija, stekli su se uslovi za jačanje zdravstva na području naše lokalne zajednice.

U ovom obliku Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Živinice postoji od 1993. godine, kada  je osnovana odlukom Predsjedništva Skupštine opštine Živinice, a registrovana je kod Višeg suda Tuzla 1. oktobra 2003.godine.

Veliku ekspanziju u kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom pogledu, Dom zdravlja Živinice je doživio u periodu od 1997. godine do danas.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje