Početna aktuelnosti U Živinicama prezentovana studija “Položaj žena sa psihosocijalnim poteškoćama u zajednici”.

U Živinicama prezentovana studija “Položaj žena sa psihosocijalnim poteškoćama u zajednici”.

157
0
Podijeli

U Centru za mentalno zdravlje Živinice, održana je prezentacija istraživačke studije “Položaj žena sa psihosocijalnim poteškoćama u zajednici”.

Ovu aktivnost sprovodi Udruženje Fenix  u sklopu projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne inkluzije žena sa psihocijalnim onesposobljenjem na području Tuzlanskog kantona” uz podršku švedske organizacije.

Udruženje za pomoć u duševnoj nevolji FENIKS je važan akter u kreiranju politika mentalnog zdravlja i najstarije je korisničko udruženje u Bosni i Hercegovini.

Ova nevladina organizacija već 24 godine se bavi unapređenjem mentalnog zdravlja, sa ciljem uključivanja što već broja korisnika za korištenje usluga koje nude.

Realiziraju veliki broj projekata koji su prožeti edukacijama i putovanjem,  sa ciljem unapređenja kvalitete života i socijlane inkluzije.

Jedan  od projekata koji su uspješno realizirali je i studija Položaj žena s psihosocijalnim poteškoćama u zajednici koja je dio projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne inkluzije žena sa psihosocijalnim onesposobljenjem na području Tuzlanskog kantona”.

Podršku u realizaciji ove studije dao je i Centar za mentalno zdravlje ali i menadžmenta Doma zdravlja Živinice.

Važnost ove studije prestavlja uvid u potrebe žena sa psihosocijalnim invaliditetom te kako na iste odgovoriti zajedničkim snagama svih aktera u zajednici.

Studija je rađena godinu dana , i ista je pokazala da su osobe naročito žene u psihosocijalnom invalidetu vrlo ugrožene, istakla je Ernesa Mešić iz Udruženja FENIX.

Cilj projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne inkluzije žena sa psihosocijalnim onesposobljenjem na području Tuzlanskog kantona” je da žene  sa psihosocijalnim poteškoćama donose vlastite odluke vezane za svoje zdravlje i budu uključenje u proces svog ozdravljenja.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje