Početna aktuelnosti Rješavanje problema pasa lutalica u Živinicama

Rješavanje problema pasa lutalica u Živinicama

435
0
Podijeli

Problem pasa lutalica je problem koji muči gotovo svaku urbanu sredinu u Bosni i Hercegovini.

Općina Živinice nije izuzezeta od toga,čak šta više,problem je veoma izražen jer je naša lokalna zajednica jedna od najmnogoljudnijih u našoj zemlji pa analogno tome,veliki je i broj udomljenih pasa ali i onih koje su neodgovorni vlasnici ostavili na ulici.

Općinska uprava Živinice već tri godine sprovodi i potpomaže rješavanje ili barem ublažavanje problema enormnog broja pasa lutalica koji žive na našim ulicama i tu aktivnost nastavlja i danas ali i u periodu koji slijedi.

Inače,glavni pokrovitelj ovog i drugih projekata koji su u bliskoj vezi sa rješavanjem problema pasa lutalica je Fondacija Dogs Trust.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je sa svojom značajnom podrškom u BiH počelo još 2012. godine, gdje danas finansira programe usavršavanja za veterinarska stručnjake, edukacije školske djece i program masovne sterilizacije napuštenih pasa, program za besplatnu obuku pasa – Škola za pse, program edukacije i podizanja svijesti javnosti, a u najavi je i projekat udomljavanja.

Programi Fondacije Dogs Trust otvoreni su na 40% teritorije BiH, a u skladu sa svojim resursima, te ostalim uvjetima, ova podrška će se širiti diljem zemlje.

Cilj sveobuhvatne podrške Fondacije Dogs Trust je da pomogne, prvenstveno lokalnim vlastima koje to jedino i mogu, a onda i drugim lokalnim akterima, da se kroz uspostavu sistema za upravljanje populacijom pasa riješe problem napuštenih pasa na trajan, human i zakonski način.

Jedino kroz sistem koji se bavi sprečavanjem glavnog uzroka problema – napuštanje pasa, i u kombinaciji svih zakonskih mjera, je moguće doći do dana kada će svi psi živjeti sa svojim odgovornim vlasnicima, a ne nezbrinuti na ulici!

Na današnjem sastanku i potpisivanju sporazuma o daljoj realizaciji projekta sterilizacije i kastracije pasa lutalica na području općine Živinice bili su prisutni predstavnici dvije od tri veterinarske stanice koje egzistiraju u našoj općini kao i predstavnica Fondacije Tuzlanske zajednice.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje