Početna aktuelnosti Sastanak načelnika sa predstavnicima MZ-a G.i D. Dubrave i direktorom JP VIK...

Sastanak načelnika sa predstavnicima MZ-a G.i D. Dubrave i direktorom JP VIK Živinice

1167
0
Podijeli

Problem vodonabdjevanja područja Donjih i Gornjih Dubrava prisutan je duži niz godina naročito u ljetnim mjesecima. Sa istim problemom građani se suočavaju i posljednjih mjeseci. Na sastanku koji je nedavno održan dogovoreni su koraci koji bi se trebali poduzeti da se konačno problem vodosnabdijevanja korisnika sa ovog područja u poptunosti riješi.

Danas je općinski načelnik održao sastanak sa predstavnicima ove dvije MZ-e i direktorom JP VIK Živinice na kojem su izneseni rezultati rada u posljednjih deset dana.

Općinski Načelnik je odlučan u namjeri da jednom za svagda riješi trenutne ali i dugogodišnje problema žitelja Donjih i Gornjih Dubrava. Plan je da se iznad Trokinog brda ugrade pumpe u vrijednosti od 90 hiljada KM kako bi se vodom mogla sanbdjevati visinska područja Dubrava.

U riješavanje ovog problema iskoristit će se sredstva koncesionih naknada i jedan dio sredstava iz budžeta općine Živinice.

Predstavnici MZ-a Gornjih i Donjih Dubrava zadovoljni su dosadašnjom saradnjom sa Općinom i JP VIK, i kako kažu nadzire se riješenje problema kojih ih muči duži niz godina.

Od 1775 korisnika vodovodne mreže, prvim pregledom je izvršena detaljna kontrola 196 domaćinstava. Od toga je osam domaćinstava nelegalno priključeno, četiri domaćinstva nisu dozvolila pristup, i postoje dva neevidentirana korisnika, dakle, domaćinstva koji imaju priključke, imaju priključnu taksu uplaćenu, ali nisu nikada evidentirani, dok četiri korisnika vodovodne mreže vodu sipaju u bunar.
Problem vodosnabijevanja u Dubravama traje duži niz godina, tačnije od 2005.godine.
Prema riječima načelnika Samira Kamenjakovića rješenje ovog problema ne može biti potpuno bez detaljne analize.
Načelnik Samir Kamenjaković je naveo da za rješavanje svih ovih problema treba predan i timski rad. U narednom periodu će se raditi na osposobljavanju i dva bunara kod crpne stanice, koja su u proteklom periodu oskrnavljena.
Time će se dobiti onaj dio vode koji pripada Općini Živinice, od strane Vodovoda Tuzla, koji je 2016.godine dobio koncesiju na izvorište Toplice, koji će koristiti narednih dvadeset godina.

Načelnik je na današnjem sastanku istakao da će se ovakvi sureti dešavati svaki deset dana kako bi se vidjelo šta je sve urađeno na terenu i šta je još potrebno odraditi kako bi mještani Donjih i Gornjih Dubrava imali najvažniju blagodat-vodu.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje