Početna aktuelnosti U Hitnoj Službi Doma zdravlja Živinice povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

U Hitnoj Službi Doma zdravlja Živinice povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

517
0
Podijeli

U Hitnoj Službi Doma zdravlja Živnice posljednjih dana se u većem broju javljaju pacijenti sa stomačnim tegobama koje se manifestuju kao proliv i povraćanje.

Osim stomačnog virusa stanovništvo su pogodile  alergije.

Stomačni virus, čiju kliničku sliku ljekari ocjenjuju blagom, hara već nekoliko dana, ali stručnjaci kažu da nema razloga za paniku jer tegobe u najvećem broju slučajeva prođu za nekoliko  dana.

Prvi simptomi su povišena temperatura, drhtavica, mučnina i nagon za povraćanjem. Prvog dana karakteristične su i učestale tečne stolice, a potom nadutost u stomaku i malaksalost.

Doktori preporučuje da osobe kod kojih se jave simptomi u vidu povraćanja i proliva odmah pređu na higijensko-dijetalni režim.

U ovom ljetnom periodu najbitniji aspekt je sigurnost namirnica koje unosimo u organizam u smislu adekvatne higijene, termičke obrade i čuvanja na određenim temperaturama.  Ako se ne ispoštuju navedena pravila, ljetna ishrana može biti rizična zbog visokih temperatura, a rizik je veći ukoliko koristimo lako kvarljive namirnice (meso, jaja, mliječni proizvodi…)”, dodao je ljekar Hitne službe Doma zdravlja Živinice Almir Jagodić.

Novinarka/Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje