Početna aktuelnosti Sedmica borbe protiv tuberkuloze

Sedmica borbe protiv tuberkuloze

1438
0
Podijeli

Svake godine u periodu od 14. do 21. septembra obilježava se sedmica borbe protiv tuberkuloze. Tuberkuloza je deveti od 10 vodećih uzroka smrti svih bolesti i vodeća zarazna bolest od koje se svake godine najviše umire na svijetu. Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze koji živi u plućima bolesne osobe i prenosi se kašljom, iskašljavanjem i pljuvačkom. Može se pojaviti i u bilo kojem drugom dijelu tijeka kao što je koža, mozak, kosti, zglobovi, limfni čvorovi, probavni, genitalni i mokraćni sistem i tako dalje.

Izvor zaraze je bolesna osoba u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze koji se šire zrakom kapljičnim putem kao prehlada i koji udisanjem dospijevaju u pluća. Bacili tuberkuloze mogu opstati u ljudskom tijelu i bez znakova bolesti.

Najviši rizik od zaraze tuberkulozom imaju starije osobe. Rizične skupine su i djeca mlađa od tri mjeseca, HIV pozitivne osobe, ovisnici o drogama i alkoholu, pušači i osobe pod dugotrajnom imunosupresivnom terapijom.

Neki od simptoma tuberkuloze su hronični kašalj, koji traje više od tri sedmice, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje, bol u prsima i obilan i krvav ispljuvak. Prevencija bolesti zavisi prije svega od standarda države. Razvijene zemlje kao što je Njemačka nemaju oboljenja tuberkuloze, dok su siromašne zemlje, kao što je Indija, najviše pogođene ovom bolešću.

Bosna i Hercegovina spada u red slabije razvijenih zemalja i kao takva ima dosta slučajeva tuberkuloze. U gradu Živinice od 1994. godine prosječan broj pacijenata koji godišnje boluju od tuberkuloze je 30 do 40. Bolji društveni standard i razvijeno zdravstvo svakako mogu prevenirati tuberkulozu, koja je u ovim uslovima rada i života, veoma česta bolest u našoj zemlji.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje