Početna aktuelnosti Škola glume BKC – a Živinice priprema predstavu “Dragi Dnevniče”

Škola glume BKC – a Živinice priprema predstavu “Dragi Dnevniče”

108
0
Podijeli

U Bosanskom kulturnom centru Živinice projekat Škole glume, u kreativnom stvaranju pozorišne umjetnosti, a u radu sa najmlađima, pod vodstvom Bachelor glumice Lejle Redžić, već drugu godinu nastavlja sa svojim radom.

Iz kreativnog procesa upravo i nastaje pozorišna predstava, „Dragi Dnevniče“, prilagođena starijem uzrastu osnovaca, a čija tematika objedinjuje međuvršnjačko nasilje, internet nasilje – kao jedan od glavnih pokretača svih nesigurnosti, ličnog degradiranja i demoralisanja pojedinca ili društva u cjelini.

S obzirom na to da je internet nasilje još uvijek tema o kojoj se malo, ili skoro nikako ne govori, a koji je u posljednje vrijeme naročito uzeo maha, shodno tome da nema zakonske odrednice, kada je u pitanju taj oblik nasilja, odlučili smo o tom problemu progovoriti sa scene.

Priča prati protagonistkinju Maku, koja se nađe u sasvim bezazlenoj situaciji, a iz koje nastane veliki problem, gdje ne samo da biva okrivljena za internet nasilje, nego i fizički zlostavljana od strane svojih vršnjaka.

S druge strane tu je njen razred, koji se na kreativan način pokušava iskupiti, kako bi popravili svoje vladanje, jer se smatra da su svi indirektno umiješani.

Taj način „iskupljenja“ iznjedriće procesom predstave, koja upravo govori o manama i nedostacima, te uticaju društvenih mreža.

Predstava će biti obogaćena i monolozima, koji su uslovno rečeno pisani od strane protagonistkinje, gdje se ona u tim danima „odsluživanja svoje kazne“, dok čeka šta će školsko vijeće odlučiti, obraća samo dnevniku, citirajući i neke njoj impresivne citate iz „Dnevnika Ane Frank“.

Stoga predstava i nosi naziv „Dragi Dnevniče“.

Ono što ovu predstavu čini još sadržajnijom, jesu momenti prevarenog očekivanja, ali i sama predstava u predstavi, gdje će se publika pitati, da li djeca igraju, ili vježbaju tekst na sceni.

Edukativna, zabavna priča o problematici današnjeg društva; o klasnim razlikama, traumama iz djetinjstva – koje nas oblikuju u zrele ličnosti; ali istovrememno nježna, topla priča o empatiji, o pravom sistemu vrijednosti, iskrenom prijateljstvu, žrtvovanju i slobodi da budemo onakvi kakvi jesmo!

U predstavi igraju: Amina Muratović, Vedad Kamberović, Nadija Salihbegović, Lamija Salihović, Fatima Sinanović, Vedad Mujezinović, Amar Brčaninović, Asija Subašić, Asja Redžić, Lamija Dardagan, Zerina Alibegović i Amela Salihović.

Premijera se očekuje krajem mjeseca aprila.

LR/JR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje