Početna aktuelnosti Služba za zapošljavanje TK: Objavljen javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji...

Služba za zapošljavanje TK: Objavljen javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja 2023

300
0
Podijeli

Služba za zapošljavanje TK 24.jula  je objavila javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja za 2023. godinu.

Cilj programa jeste jačanje radnih sposobnosti i konkurentnosti na tržištu rada mladih osoba bez radnog iskustva, kao i sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti. Korisnici programa su poslodavci sa područja TK koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, dok su sa druge strane korisnici nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju Službe prije objave ovog javnog poziva.

Za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja 2023. osigurana su sredstva u iznosu od 216.600 KM. koja su namijenjena za sufinansiranje zapošljavanja 29 osoba sa evidencije nezaposlenih sa TK i sufinansiranje  stručnog osposobljavanja za 7 osoba sa evidencije za nezaposlene a koji ne pripadaj boračkoj populaciji.

Sredstva su obezbjeđenja u Kantonalnom budžetu putem Ministarstva za rad socijalnu politiku i povratak.

Korisnici ovog programa mogu biti poslodavci sa područja TK-a, koji redovno izmiruje svojeobaveze ,  kao i osobe koje se nalaze na evidenciji za nezaposlene prije objavljivanja Javnog poziva.

Programom su predviđene sljedeće poticajne mjere:

  • Zapošljavanje mladih do 30 godina,
  • Zapošljavanje Roma,
  • Zapošljavanje članova iz porodica u kojima nijedan član nije zaposlen i
  • Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Sva zapošljavanja po svim mjerama iz ovog programa su na period od 12 mjeseci.

Javni poziv za program objavljen je 24.jula  na web stranici Služba za zapošljavanje TK  i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Prijavni obrazac i izjavu za apliciranje, kao i više informacija zainteresovani kandidati mogu preuzeti na web stranici, kao i lično u prostorijama općinskih biroa za zapošljavanje.

Prošle godine kroz ovaj Program zaposlene su 34 osobe , a 3 osobe su prošle kroz stručno osposobljavanje.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje