Početna aktuelnosti Smeće u našim rijekama!

Smeće u našim rijekama!

255
0
Podijeli

Dok jedni vape da imaju vodu u svojim slavinama drugi se nesavjesno odnose prema prirodnom bogatstvu koje imamo.
Živinice leže na tri rijeke a ni jedna ne služi za primjer čistoće.
Tome je krivac ljudski faktor.
Naše rijeke su pune otpada svakakvih vrsta, sve ono što nam ne treba baca se u rijeku.
Ta nenormalna pojava nažalost postala je normalna.
Briga o prirodi trebala bi biti prioritet za svakog čovjeka.
Sretni smo da živimo u zemlji koja ima prirodna bogatstva na kojim nam mogu pozavidjeti mnoge zemlje svijeta, a da li je naša zemlja sretna što ima nas?
Čisto sumnjamo!

Gledajući prizore pored naših rijeka ne možemo a da se ne zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvu poruku šaljemo djeci.

Neke je ljudske postupke zaista teško objasniti.

Jedan od njih je i bacanje smeća u blizini rijeka i u rijeke, u današnje vrijeme kada postoji mogućnost da firme koje se bave odvozom komunalnog otpada iz dvorišta odvezu taj isti otpad.

Međutim, svjedoci smo takvih slučajeva, nažalost, i u našoj okolini.

Osim što neobjašnjivo, ovakvo ponašanje samo je pokazatelj izostanka opće kulture kod svih onih koji su i pomislili da je uredu bacati otpad u rijeku misleći da ste se time riješili smeća, a znamo da nam priroda kad tad vrati za sve ono što joj činimo.

Postavlja se pitanje šta napraviti u ovakvim situacijama, odnosno šta ako je u vašoj blizini netko nepropisno odložio otpad.
Najjednostavnije što možete napraviti jest prijaviti slučaj komunalnim redarima, odnosno prijavom upozoriti da postoji mogućnost od nastanka divljih odlagališta i nepropisnog odlaganja otpada, koje je novčano kažnjivo.
Onog trenutka kad svaki nesavjestan građanin bude novčano kažnjen tek tada možemo očekivati da će se isti taj zapitati je li isplativo plaćati kazne ili odvoz komunalnog otpada.
Kazne se kreću za pravna lica u iznosu od 2.000 – 3.000 KM, za dogovorno lice u pravnom licu od 500 – 1.000 KM, za fizičko lice- samostalni privrednik od 1.000 – 2.000 KM i za fizička lica od 500 – 1.000 KM.
Prijavite svakog onog koga vidite da baca smeće u rijeke, šume i na druga mjesta koja nisu predviđena za odlaganje otpada.
Tako ćete učiniti uslugu sebi, ali i prirodi koja ionako na svjetskom nivou grca u smeću.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje