Početna Uncategorized Sušena šljiva Rasima Salihodžića proizvedena na ekološki način

Sušena šljiva Rasima Salihodžića proizvedena na ekološki način

105
0
Podijeli

Na imanju Rasima Salihodžića u Podgajevima  ovih dana u toku je sušenje šljiva.

Rasim Salihodžić čovjek u poodmaklim 70-tim godinama , danas nas je sa sinom srdačno dočekao na svom imanju.

Čovjek kojem na pozitivnom duhu , zdravlju, ali i želji da bude radno aktivan i u pomenutim godinama  mogu pozavidjeti mnogi.

Nekoliko kilometara od centra grada , tačnije u naselju Podgajevi, u prelijepom prirodnom okruženju Rasim je nastavio tradiciju uzgoja šljive , koju je na ovom mjestu započeo njegov otac.

Rasim danas ima oko 12 dunuma pod zasadom šljive različitih vrsta, koju uzgaja zajedno sa sinom na ekološki način.

Naš sagovornik ističe da je ove godine prinos najbolji od kako ima voćnjak.

S druge strane , obzirom da je cijena drveta drastično skočila, i proces sušenja više nije isplativ , pojašnjava Salihodžić.

Posla oko voćnjaka ima itekako, priča nam ,  i dodaje , da na ovom imanju je cjelokupna porodica uključena u posao, napominje da pomognu i komšije.

Radne snage više nema, kaže , a naglašava da ga raduje da je na svog sina uspio prenijeti tradiciju podizanja voćnjaka, ali ga žalosti, što unuci ne iskazuju posebnu želju za ovim poslom.

Sarihodžići pored šljive , uzgajaju i druge kulture, od paradajza , malina, kukruza, a imaju i društva pčela gdje ispod obronaka Konjuh planine proizvode itekako kvalitetan med.

U oazi mira i različitih plodonosnih kultura , nakon završenog dana , ova porodica itekako uživa u svojim  zasluženim rezultatima .

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje