Početna aktuelnosti Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze

94
0
Podijeli

Osteoporoza je bolest kosti karakterizirana smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi kosti, što dovodi do pojačane lomljivosti kosti i povećanja rizika prijeloma.

Svake godine, 20. oktobra se obilježava Svjetski dan osteoporoze, kojim se želi podići globalna svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličkih bolesti kostiju.

Ukoliko se primijeni svjetski standard da je osteoporoza zasigurno prisutna kod 30 posto žena starijih od 50 godina, lako je izračunati da u BiH trenutno ima oko 162.000 žena oboljelih od osteoporoze, a zbog produženja životnog vijeka i žena i muškaraca predviđa se da će do 2025. godine biti 60 posto više osoba s osteoporozom.

U početku osteoporoza ne boli i nema nikakve simptome, što je jedan od osnovnih razloga kasnog postavljanja dijagnoze.

Na području grada Živinice trenutno je registrovanih 150 osoba koje su na terpiji od osteoporoze.

Danas postoje dva načina liječenja osteoporoze, farmakološko i nefarmakološko kaže doktor Almir Jagodić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Iako genetika ima veliku ulogu u određivanju zdravlja kostiju, postoje faktori načina života koji mogu pomoći u održavanju ili u nekim slučajevima poboljšati snagu kostiju.

Više o ovoj temi govorimo u Info blok-u.

Merisa Mujčinovič Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje