Početna aktuelnosti Svjetski dan Roma obilježen u Drugoj osnovnoj školi Živinice

Svjetski dan Roma obilježen u Drugoj osnovnoj školi Živinice

346
0
Podijeli

Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice upriličeno obilježavanje Svjetskog dan Roma, 8. aprila.

Ovaj praznik slavi se u čast održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što je jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma.

Vrijedno je za istaći da Druga osnovna škola već dugi niz godina, prigodnim programima i manifestacijama, afirmira najveći praznik romske populacije.

Direkorica Druge osnovne škole Živinice Mirela Salkić ističe da učenici i ovaj put s radošću dočekuju  Svjetski dan Roma a to pokazuju kroz raznovrstan i sadržajan program.

„U kolektivu se trudimo i u tome uspijevamo da iz godine u godinu imamo sve više učenika romske nacionalnosti, da oni sve redovnije pohađaju nastavu, učestvuju radu sekcija i u  slobodnim aktivnostima.“ – ističe direktorica Salkić.

Druga osnovna škola Živinice ulaže mnogo napora u radu s djecom, a posebno se zalaže da se i romska djeca uključe u redovan odgojno – obrazovni proces.

Zanimljiv, prigodan program obilovao je recitacijama, pjesmama, dramskim prilozima i folklorom.

Tako su danas u Drugoj osnovnoj školi Živinice, već po tradiciji, pokazali kako različitosti i tolerancija nisu samo prazne riječi već bogatstvo koje svake godine, na ovaj veliki praznik, slave i svečano obilježavaju.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje