Početna aktuelnosti Tribina na temu: Prevencija i liječenje karcionoma grlića maternice”

Tribina na temu: Prevencija i liječenje karcionoma grlića maternice”

101
0
Podijeli

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Živinice organizirao je tribinu za žene pod nazivom „Prevencija i liječenje karcinoma grlića maternice“.

Tribinu je posetio veliki broj žena sa područja našeg Grada. predavanje je oidržala doktorica Senija Mahmutbegović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Prema statističkim podacima u Evropi godišnje 60 hiljada žena dobije rak grlića maternice, a 30 hiljada žena umre svake godine. Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi.

Iako su ovo brojevi, iza svakog broja je bio ili je još uvijek jedan život, jedna majka, sestra, kćerka, nečija supruga. Nevjerovatno je da su sve te žene mogle biti žive da su otišle na vrijeme ljekaru jer je rak grlića maternice 100 % preventabilno oboljenje. O samom značaju prevencije takođe je bilo dosta riječi. Redovni pregledi su bitni jer je rak grlića maternice često asimptomatski, što znači, da žena nema nikakvih siptoma sve dok rak ne bude u uznapredovalom stadijumu, a tada je često kasno.

Doktorica Senija Mahmutbegović specijalista ginekologije i akušerstva podrobno je govorila o ovo temi te žene uputila da prije svega vole sebe i brinu o svom zdravlju.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti. Da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena porazni su podaci, zbog čega ovakve tribine imaju višestruki značaj, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je briga o ženskom zdravlju posebno reproduktivnih organa žene i dalje tabu tema.

Jedan od glavnih uzroka nastanka raka grlića maternice je humani papiloma virus – HPV.

Više puta je naglašena važnost redovnih ginekološkig pregleda. U razvijenim zemljama žene su obavezne da ih obavljaju, a kod nas se uglavnom javljaju kad već imaju problem.

Redovni ginekološki pregledi i PAPA testiranje smanjit će broj oboljelih i umrlih žena kod nas, i to mladih žena, koje često imaju maloljetnu djecu.

Čuvanjem života žena čuva i kvalitet života svih njoj bliskih ljudi. To je bio i glavni cilj Asocijacije žena Medžlisa IZ Živinice koja je organizirala ovu tribinu, sačuvati zdravlje žene!

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje