Početna aktuelnosti U 2018. u BiH ukradeno na stotine vozila

U 2018. u BiH ukradeno na stotine vozila

323
0
Podijeli
Najviše automobila je ukradeno u Kantonu Sarajevo gdje se desilo 265 teških krađa motornih vozila, dok su u istom periodu 2017.godine zabilježene 373 krađe automobila. Najveći broj otuđenih vozila u Kantonu Sarajevo su Golfovi, Audiji, Škode i BMW-ovi.
Veliki broj krađa automobila, ali i dalje ni blizu kao u KS, desio se 2018.godine u Tuzlanskom kantonu gdje su otuđena 83 putnička vozila.

“Imamo povećanje broja krađa u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja krađa uspjeli smo rasvijetliti 53 slučaja. Prijavljeno je 28 osoba, od čega je 13 povratnika ovoj vrsti djela. Najčešće su se krala skupocjena vozila, dok smo ranijih godina imali trend krađe Golfova i Passata koji su se koristili za izvršenje određenih krađa”, rekao je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

U manjem bh. entitetu Republika Srpska, saznajemo iz nadležnog MUP-a, 2018. godine evidentirano je 58 krivičnih djela koja se odnose na otuđenje motornih vozila, a od toga je 18 teških krađa automobila, 18 krađa i 22 krivična djela oduzimanja vozila.
Od ukupnog broja krađa automobila u RS-u rasvijetljeno je 27 slučajeva.

Krađa vozila u prethodnim godinama bila je znatno izražena na području Srednjobosanskog kantona, što najbolje ilustruje činjenica da je samo u toku 2017. godine evidentirano ukupno 45 ukradenih vozila.

Na području Zeničko-dobojskog kantona ukradeno je 29 vozila 2018. godine, što je za 40,8 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Zenička policija uspjela je pronaći 11 vozila, a dva vozila su pronađena zapaljena.

Pet krađa automobila desilo se od januara do oktobra 2018. godine u Unsko-sanskom kantonu, dok je MUP USK u istom periodu 2017. godine evidentirao četiri krađe automobila.

Na području Posavskog kantona tokom 2018. godine otuđena su četiri vozila marke Volkswagen od kojih je jedno vozilo pronađeno i jedna osoba je prijavljena.

Dvije krađe vozila desile su se u Bosansko-podrinjskom kantonu, a ukradena su vozila marke Peugeot. U jednom slučaju počinioci su otkriveni i vozilo je vraćeno vlasniku, dok u drugom slučaju počinioci nisu otkriveni, a motorno vozilo je pronađeno na području Kantona Sarajevo i vraćeno vlasniku.

Automobili su se krali 2018. godine i u Brčko distriktu gdje je zabilježeno osam krađa. Iz Policije Brčko distrikta kazali su nam kako su uspjeli rasvijetliti sedam krađa automobila. Pronađeno je svih osam vozila i vraćeno vlasnicima, dok je u jednom slučaju nepoznat počinilac.

Podsjećamo, počinioci teške krađe automobila zakonski mogu dobiti kazne od šest mjeseci do šest godina zatvora.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje