Početna Uncategorized U BiH 583 škole nemaju pristup internetu

U BiH 583 škole nemaju pristup internetu

116
0
Podijeli

U MSŠ Živinice danas je održan okrugli sto na temu ˝Predstavljanje rezultata mapiranja IKT resursa u osnovnim i srednjim školama –perspektive i izazovi˝.

U Bosni i Hercegovini više od 14 hiljada učenika u školama nema pristup internet konekciji, rezultat je Mapiranja IKT resursa osnovnih i srednjih škola kojeg je proveo UNICEF u BiH uz podršku nadležnih obrazovnih vlasti iz svih administrativnih jedinica.

Od ukupno 2061 mapirane osnovne i srednje, područne i centralne škole u BIH, 583 škole, od čega 579 područnih, ne posjeduje internet konekciju.

Ovo dalje implicira onemogućenost pristupa za obrazovanje za 21. vijek za više od 14.000 učenika i učenica u Bosni i Hercegovini.

Na području Tuzlanskog kantona 4.545 učenika osnovnih i srednjih škola nema pristup internetu u školama. U 108 školskih objekata nema internet konekcije, a da bi dostigli OECD prosjek nedostaje 43.282 računara. Za opremanje digitalnim uređajima škola u Tuzlanskom kantonu, u skladu sa OECD prosjekom, potrebno je više od 31 milon USD.

Obzirom da se radi o alarmantnom podatku, UNICEF u BiH ističe da će nastojati poboljšati sliku kada je upitanju IKT resurs u školama.

Ovom prilikom uručena je vrijedna donacija od 18 laptopa ,MSŠ, O.Š.Živinice Gornje i O.Š. Bašigovci.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje