Početna aktuelnosti U BiH od danas obavezna zimska oprema, kazne od 40 KM do...

U BiH od danas obavezna zimska oprema, kazne od 40 KM do 500 KM

959
0
Podijeli

 

U periodu od 15.novembra  tekuće godine  do 15.aprila naredne godine , bez obzira na vremenske  uvjete , sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću  zimsku opremu i moraju je koristiti.

A evo šta se podrazumijeva pod istom:

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

  1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

  1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na cesti, ugažen snijeg na cesti, kiša ledi na cesti, zaleđena cesta) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Predhodnih dana iz PS Živinice apelovali su na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu te na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Kako bi provjerili , da li su vozači postupili po upozorenju, koje je izdato kada je u pitanju posjedovanje zimske opreme  od danas pa sve do 15 aprila 2019 .godine, izašli smo na teren zajedno sa patrolom PS Živinice.

Za one vozače koji nisu pripremili svog četvereotočkaša za zimu, službenici PS Živinice izdali su prekršajne naloge .

Napominjemo, da su novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

– 40 KM za vozača

– 500 KM za preduzeća ili drugu pravnu osobu

– 500 KM za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza

Obzirom da već od 15.novembra je zabilježena i niska jutarnja temperatura preporučuje se i da provjerite i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.), te stanje akumulatora, kao i kablova. Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

Još jednom , vozači oprez!!!

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje