Početna aktuelnosti U džematu Bašigovci Gornji proučena hafiska dova Fadilu Umihaniću

U džematu Bašigovci Gornji proučena hafiska dova Fadilu Umihaniću

200
0
Podijeli

U organizaciji MIZ Živinice i Behrambegove medrese Tuzla juče je u džematu Bašigovci Gornji upriličena hafiska dova  Fadilu Umihaniću.

Učenje i izučavanje  Kur’ana je najbolje djelo na ovom svijetu , a najbolji su oni koji izučavaju Kur’an i rade po njegovim uputama.

Velika je čast imati ulogu čuvara Allahove objave na dunjaluku i biti  Njegov odabranik u tom pogledu, kazao nam je dvadesetogodišnji hafiz Fadil Umihanić, kojem je 19.septembra u džematu Bašigovci Gornje pred velikim brojem zvanica , porodicom, rodbinom, imamima i džematlijama, uručena hafiska diploma .

Ovom prilikom hafiz Umihanić kaže da je za Kur’an vezan od malih nogu, a ozbiljnom učenju hifza pristupio je u II razredu medrese.

Hifz je počeo učiti 3. decembra 2018. godine, a završio 11. aprila tekuće godine. Muhafiz mu je bio Nedžad Vehabović.

Tokom ove svečanosti prisutnima su se obratili džematski imam Ibro-ef. Mulić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice Sedin-ef. Karić i direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić.

Fadilu Umihaniću, 82.je hafiz Behram-begove medrese od 1993.godine ,a u posljednje dvije godine četvrti po redu je među mladima na području MIZ Živinice, kazao je između ostalog glavni imama MIZ Živinice Sedin ef. Karić .

Čestitke hafizu Fadilu Umihaniću, 82. hafizu Behram-begove medrese, njegovoj porodici, Medresi i džematu uputio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju između ostalog istakao da posebno Bošnjaci svoju zemlju moraju čuvati znanjem, vjerom i moralom, čestitošću, odgajanjem svojih porodica, blagošću prema bratu i sestri u džematu, otklanjanjem svakog vida nepravde.

Dodao je još, da je hafiz Fadil Umihanić simbol mladih ljudi u Bosni i Hercegovini sa sviješću o onome što je ispravno.

On potiče iz čestite porodice. Uz odgoj u porodici moramo imati i dobre institucije u kojima se uči i odgaja kao što je to Behram-begova medresa u Tuzli i sve ostale naše medrese“, kazao je muftija Fazlović.

Hafiz Fadil Umihanić rođen je 31. oktobra 2001. godine u Tuzli od majke Šefike i oca Šekiba.  Osnovno obrazovanje završio je u Tuzli te je predstavljao Bosnu i Hercegovinu i osvajao medalje na međunarodnim takmičenjima i kampovima na Tajlandu, Vijetnamu, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.Ove godine završio je i Behram-begovi medresu kao jedan od najboljih učenika,

Ovaj uspješni mladić svoje obrazovanje , tačnije studij medicine započinje u Turskloj već naredne sedmice.

Hafisku dovu pručio je muhafiz Nedžad Vehabović, kojem je ovo sedmi kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur’ana Časnog.

Diplomu hafiza Kur’ana Fadilu Umihaniću uručio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Hafiskoj dovi prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija  tuzlanski  Vahid-ef.  Fazlović, predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet Softić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, predstavnik Fondacije za hifz Džemal Muslih, glavni imami, imami, hafizi, muderrisi, vakifi, članovi porodice mladog hafiza i džematlije.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje