Početna aktuelnosti U džematu Rudar upriličena hatma -dova

U džematu Rudar upriličena hatma -dova

109
0
Podijeli

Dvadeset pet  polaznica  koje su  uspješno završile  hatmenski ispit predstavljeno je na svečanosti koja je upriličena u subotu u džamiji u Rudaru.

Domaćin aktivnosti bio je imam  džemata Rudar Vehbija ef.Mujezinović te  Selma Hatunić, muallima čiji su polaznici polagali hatmenski ispit, a svoj doprinos ovoj aktivnosti dao je i Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Živinice.

Jedan od glavnih ciljeva i najvažnija aktivnost Odjela za brak i porodicu  Medžlisa IZ Živinice  jeste da u svim džematima zažive ženske halke Kur’ana, da što više žena nauči arapsko pismo i da znaju učiti Kur’ana  Časni.

Jedan od aktivnijih džemata po tome jeste džemat Rudar.

Sa ovom grupom  žena  aktivno su radile maullima Selma Hatunić i koordinatorica za ženski aktivizam Selma Fazlić.

Polaznice su na završnom ispitu kojeg su prethodno polagalie pred komisijom Medžlisa Islamske zajednice Živinice pokazale veoma dobro znanje iz učenja Kur’ana Časnog, ali je i ova hatmenska svečanost bila prilika da još jednom pokažu dio onoga što su naučili sa svojom muallimom .

U završnom dijelu ove svečanosti prisutnima se obratio Sedin ef.Karić , glavni imam  Medžlise Islamske zajednice Živinice, koji je između ostalog pohvalio ženski aktivizam u pomenutom džematu.

Svim kandidatima ovom prilikom dodijeljena su priznanja i pokloni.

Naglašavmo da je ovoj svečanosti, pored mjesnog imama Vehbije ef.Mujezinovića i glavnog imamama Medžlisa IZ Živinice, istoj prisustvovala i predsjednica Asocijacije žena MIZ Živinice Amra Hamidović i imam džemata Dubrave Ahmet ef.Hamidović.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje