Početna aktuelnosti U MZ Priluk krda goveda uništavaju usjeve

U MZ Priluk krda goveda uništavaju usjeve

270
0
Podijeli

Krdo goveda koje  broji 16 grla, od kojih su 5 bikovi danima narušava mir naseljenog mjesta Omići u MZ Priluk. Mještani su svakodnevno izloženi strahu od životinja koja lutaju bez nadzora i uništavaju usjeve.

O ovoj problematici mještani su kako kažu upoznali sve nadležne organe kako na lokalnom tako i na kantonalnom nivou, međutim do riješenja problema još uvijek nije došlo.

Životinje se kreću bez nadzora, a vlasnika kako kažu mještani ne poznaju.

Vrlo je upitno da će oko 30 porodica koje uglavnom bave poljoprivredom ove godine zasijati svoja imanja, jer ono što zasiju goveda uniše i pojedu.

Strah je dodatno pojačan jer krda ne prezaju više ni pred ogradama kuća, ulaze unutra i uništavaju šta se uništiti može, velika bojazan postoji kod mještrana da mogu napasti djecu koja idu u školu. U cilju svoje zaštite svakodnevno dežuraju i otjeruju ih iz svog naselja ali se goveda ponovo vraćaju.

U trenutku kada je naša ekipa boravila u Omićima goveda nije bilo jer su ih mještani dan ranije uspjeli otjerati van sela, ali taj proces se iznova dešava, da se vraćaju i siju strah.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje