Početna aktuelnosti U potrazi za državljanimom Turske tragaju i spasioci ISS Živinice

U potrazi za državljanimom Turske tragaju i spasioci ISS Živinice

209
0
Podijeli

Nesreća u Žepču se  desila 8. novembra kada su radnici s krana na deset metara visine pali u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, nakon čega je za njima organizirana potraga.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem, državljaninom Turske, potraga je nastavljena.

U telefonskom razgovoru sa predsjednikom Interventne službe Živinice Farkom Gazdićem , a koji smo snimili u jutarnjim satima, saznajemo, da je i tokom predhodnog vikenda Tim za kopnenu potragu  bio aktivan.

U potrazi je učestvovalo 88 spasilaca od kojih je 6 iz Interventne službe za spašavanje Živinice.

Potraga nije dala rezultate , kazao nam je Gazdić.

Početkom ljeta ove godine osnovana je lnterventna služba spašavanja Živinice čija je osnovna misija, spašavanje svih osoba koje su životno ugrožene u raznim opasnim situacijama izazvanim prirodnim ili ljudskim djelovanjem.

Za samo nekoliko mjeseci mladi ljudi koji čine ovu Službu uzeli su učešće u mnogim akcijama izvan našeg grada ali i katona, sve to zahvaljujući ozbiljnom radi ali i edukaciju spasioca.

Istim putem nastavljaju u narednom periodu.

Tako već u petak organizuju Kurs za nestale osobe za pripadnike gorskih službi iz nekoliko graedova, čiji će instruktori biti iz Hercegovine i Hrvatske.

Trodnevni kurs sastojat će se iz teoretskog i praktičnog dijela.

Teorestki dio biće održan u prostorijama Prve osnovne škole u petak u 19 sati u fiskulturnoj sali, dok će praktični dio biti vršen u bivšoj kasarni na Ljubačama.

Kurs će biti podržane od strane Grada Živinice.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje