Početna aktuelnosti U RMU Đurđevik 213 radnika trebalo bi biti proglašeno tehnološkim viškom

U RMU Đurđevik 213 radnika trebalo bi biti proglašeno tehnološkim viškom

1527
0
Podijeli

U rudnicima  koji djeluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH u narednom periodu trebala bi biti provedena sistematizacija i organizacija radnih mjesta.

U Rudniku Đurđevik ova tema izazvala je već pobune, jer bi oko 213 radnika mogao biti tehnološki višak.

Predstavnici Sindikalnih organizacija Rudnika Đurđevik protive se urađenom prijedlogu plana  sistematizacije,te su poručili da  na ovakav način neće dozvoliti uništavanje Rudnika, kaže Suad Šehić, predsjednik Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik.

Rudnik mrkog uglja Đurđevik trenutno upošljava  813 radnika.

Prema urađenom  prijedlogu plana sistematizacije  mjesta u Rudniku Đurđevik bilo bi za 597 radnika.

Suad Šehić, predsjednik SSO Rudnika Đurđevik, kaže da se protive urađenom prijedlogu Plana sistematizacije, a posebno je je rađen bez saglasnosti i mišljenja struke.

Istina u ovom Rudniku već 12 godina nije rađena sistematizacija.

Sindikalne organizacije u ovom Rudniku su davali podršku za izradu nove sistematizacije ,ali  na način, da se smanjenje broja uposlenika  vrši isključivo  penzionisanjem , kazao je  Suad Nuhić, predsjednik Radničkog sindikata RMU „Đurđevik“ .

U sindikatu naglašavaju,  da  oni koji su planirali 213 radnika proglasiti viškom , za iste nisu predvidjeli  nikakav program zbrinjavanja.

Imena radnika koji bi mogla biti proglašen tehnološkim viškom još nisu poznata, kaže Nuhić, ali otkriva da su prvi na spisku radnici iz proizvodnog procesa.

Oni koji budu nastojali da povedu sistematizaciju susprotno Zakonu, Sindikalne organizacije će  podnijeti tužbe , poručili su naši sagovornici.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje