Početna aktuelnosti U toku sjednica Gradskog vijeća Živinica

U toku sjednica Gradskog vijeća Živinica

686
0
Podijeli

10:15h

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Živinice  našao se dnevni red od 15.tačaka.

Tokom današnje sjednice između ostalog, vijećnici će raspravljati o Prijedlogu strategije razvoja turizma Općine Živinice 2019-2024, zatim o Prijedlogu ljetnog održavanja lokalanih i nekategirisanih puteva u MZ- ama na području Grada za 2019.

Također, na današnjoj sjednici naći će se i tačka o Preispitivanju o visini mjesečnih primanja općinskih vijećnika usvojena na sjednici 30.5.2019.

11:30h

Tokom zasijedanja sjednice vijećnici su povukli Odluku o komunalnom redu,  zbog dorade iste.

Usvojene su,  Odluka o načinu i uslovima raspolaganja nekretnina u vlasništvu Općine Živinice sa 19 glasova , a sa 20 glasova ZA usvojen je i  Prijedlog Odluke  o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju transformatorske stanice  Begove Maline, dok je sa 23 glasova usvojen Prijedlog  nacrta Odluke o usvajanju Srednjoročnog i Godišnjeg  plana potencijalnih projekata JPP za grad Živinice.

Tokom razmatranja tačke  Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Živinice za period od 01.01.do 31.03.2019. izvjestilac je iznio informaciju da je Budžet u prva tri mjeseca ostvaren u iznosu od 4.179.223.00, te je realizovan 18% u prva tri mjeseca ove godine sa suficitom od milion KM.

Nakon podnesenog izvještaja od strane izvjestioca , gradski vijećnici usvojili su ovu tačku sa 23 glasa.

13:48h

U toku rasprava oko Preispitivanja  Odluke o visini mjesečnih novčanih primanja općinskih vijećnika a koja je usvojena 30.05.2019.

U svojoj diskusiji gradski vijećnik Fehim Šljivić je kazao,  da nije ni glasao za Odluku da visina paušala bude  1300 KM ,  tako da smatra da bi ova Odluka trebala da bude Pojašnjenje Odluke o iznosu vijećničkih paušala.

Vijećnik Esad Zenunović: “Kolege svi ste imali dovoljno vremena da svoj paušale ostavite u budžetu!

S toga , ovom prilikom kažem, da ćemo kolegica Elvira Nuhanović i ja glasati ZA da se ova Odluka stavi van snage.”

Vijećnik M.Vrtagić : ˝ Nikada nisam bio za povećanje paušala, ja svoj paušal dajem djeci, onoj djeci kojoj treba pomoć, stipendiram učenike. Ja sam za , da paušal  bude i 500KM ˝, kazao je između ostalog vijećnik Vrtagić.

14:09

Vijećnik Hamdija Numanović, je u svom izlaganju kazao da neće da radi džaba.

“Ja vjerujem da moje kolege kao ni ja nismo znali kolika je to plata u organu Uprave…Ako bi se ja pitao za kvalitetan rad jednog vijećnika, ja bih to kazao da bude na nivou prosječne korpe u FBiH”, kazao je između ostalog Numanović  te dodao da neće glasati da se ova Odluka stavi van snage.

Vijećnik Mujo Muratović, “Glasaću za stavljanje van snage ove Odluke i podržavam i prijedlog kolege Vrtagića”.

Vijećnik Abdulkerim Durić,  je kazao   da paušal bude 200KM,  pa da vidimo ko će se kandidovati na sljedećim izborima, kazao je između ostalog Durić.

Vijećnik Najil Jusić i predsjedavajući GV :  “Molim šeficu za budžet i finansije da nam da pravu informaciju o prosječnoj plati…Neko je ovdje pokušao da ‘ popljuje’ GV , ali nije uspio. Svi se svojim djelima pokazujemo na terenu.

Naša primanja su transparentna,a trebate pokazati i vi , vaše plate građanima iz Organa uprave …

Ovo je bio čisti populizam! Problema je milion a o ovome se govori ovdje, namanji je problem  paušal!Mi smo Predstavničko tijelo, Gradonačelnik je izvršna vlast, mi u ovoj sali nastojimo da zajednički djelujemo i učinimo život bolji svim građanima Grada Živinica˝, kazao je Jusić.

Nakon niza diskusija, gradski vijećnici voljom većine pomenutu Odluku stavili su van snage, iako je bilo i onih koji su bili protiv!

 

Novinarka Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje