Početna aktuelnosti U Živinicama 12.februara obilježavanje 31.godišnjice formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić

U Živinicama 12.februara obilježavanje 31.godišnjice formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić

248
0
Podijeli

U Živinicama će nizom aktivnosti 12.februara biti  obilježena  31.godišnjicu  od osnivanja 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić.

Nosilac aktivnosti obilježavanje 31.godišnjice od formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić je Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Živinice.

Organizacioni odbor  već mjesec dana radi na pripremama za realizaciju svih aktivnosti koje su planirane Programom obilježavanja ove značajne godišnjice.

Predsjednik Organizacionog odbora i Jedinstvene organizacije boraca ˝Unija veterana˝ Enes Gurda, ističe da je sve spremno , kako bi se na dostojanstven način obilježila godišnjica formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade  Nesib Malkić  , čiji su borci bili među prvima koji su stali u odbranu i uzeli učešće u oslobađanju države Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost obilježavanja 31.godišnjice počet će u ponedjeljak 12.februara defileom u 11h sati ispred Druge osnovne škole, ističe Gurda, te dodaje , da će u  11:30 minuta  biti položeno  cvijeće na Centralno spomen obilježje kao i na bistu heroja Nesiba Malkića.

Svečana sjednica održaće se u 12:00 h u BKC Živinice.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice,   predhodiće, i to 09.februara , vjerski dio , kada će u džamiji Islamskog centra te u džamijama u Dubravama biti proučen tevhid za sve šehide, poginule i umrle borce.

Organizacioni odbor isti dan planirao je , polaganje cvijeća i odavanje počasti na mezar heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Podsjećamo, prva sjednica osnivačke Skupštine Unije veterana pokreta otpora Republike Bosne i Hercegovine Tuzlansko-podrinjskog kantona održana je 29. decembra 1993. godine.

Iz tog pokreta, završetkom agresije i potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, formirana je Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Tuzlanskog kantona.

Ono što karakteriše borce 210. brigade jeste visok borbeni moral, neviđeni patriotizam i ljubav prema svome narodu i domovini.

Na čelu ove jedinice bio je i neustrašivi Nesib Malkić ,  izuzetna pojava oslobodilačke borbe, veoma cijenjen, jedan od najperspektivnijih oficira Armije, borac herojskog srca, zaslužan za mnoge uspjehe živiničkih boraca.

Heroj Nesib Malkić poginuo je na području općine Ilijaš, a zajedno sa njim poginuli su i saborci dijela komandne jedinice.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje