Početna aktuelnosti U Živinicama nema oboljelih od korona virusa , u samoizolaciji 250 osoba

U Živinicama nema oboljelih od korona virusa , u samoizolaciji 250 osoba

211
0
Podijeli

Svakodnevno se povećava broj onih koji se vraćaju u naš grad iz zemalja u kojima je aktivno oboljenje korona virusa, i samim tim iz sata u sat raste i broj onih koji se prijavljuju u Epidemiološku službu Doma zdravlja Živinice  te šalju u kućnu izolaciju.

Tako smo danas u poslijepodnevnim satima u Kriznom štabu Doma zdravlja Živinice ,  dobili podataka da je 250 osoba upućeno u samoizolaciju.

Samoizolacija je efikasna mjera za prevenciju širenja bolesti, kojom možete zaštititi osobe iz svog okruženja (porodicu, prijatelje, kolege) i širu zajednicu od mogućeg obolijevanja od COVID-19 (bolest koju izaziva virus SARS-CoV-2).

Osnovno pravilo samoizolacije je da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt sa drugim ljudima.

Bliski kontakt u zatvorenom prostoru predstavlja svaki kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra.

IZ Križnog štaba Doma zdralja Živinice još jednom su naglasili da u samoizolaciji je potrebno da osobe  poštujete sljedeće preporuke:

Ostanite kod kuće, u prostoriji koja se može redovno provjetravati

Ne napuštajte kuću, ne odlazite na posao, školu, vjerska ili druga okupljanja

Ne pozivajte nikoga u kuću i ne primajte posjete

Izbjegavajte kontakt s ukućanima koliko god je to moguće – boravite u posebnoj prostoriji

Često perite ruke sapunom i vodom. Koristite papirne ubruse ili poseban peškir – nikako ne dijelite isti peškir sa ukućanima

Koristite odvojeno posuđe, pribor za jelo, posteljinu

Hranu i potrepštine neka vam dostave prijatelji, porodica ili dostavljač, ali održavajte potrebnu udaljenost od njih (barem jedan metar), stavite masku ili prekrijte usta i nos maramicom prilikom preuzimanja

Pratite simptome. Ukoliko se pojave povišena temperatura (mjerite temperaturu barem dva puta dnevno), kašalj ili kratak dah, telefonom pozovite nadležni dom zdravlja

Dok kašljete i kišete, usta prekrijte maramicom – maramicu nakon upotrebe odložite u kantu za smeće sa poklopcem, a ruke dobro operite i dezinfikujte sredstvom na bazi alkohola

Svakodnevno dezinfikujte prostorije u kojima boravite

Građanima Živinica se također preporučuje da ukoliko su bili u kontaktu sa nekim drugim ko je boravio u područjima oboljelim od korone , te iz tog razloga sumnjaju da su mogli biti zaraženi pomenutim virusom, da se u toku radnog dana (07-15 sati) telefonom mogu  javiti  na broj Higijensko-epidemiološke službe (061/315-537 ili 062/326-007), a u periodu 15-07, te vikendom i praznicima,  na broj 124 ili 061/830-056.

Nema potrebe za ličnim dolaskom u prostorije Doma zdravlja, poručuju iz Doma zdravlja Živinice.

Građani, nemo potrebe za panikom, samo djelujte preventivno, zaštite sebe i svoje najmilije.Samim tim pokazaćete vašu odgovornost prema društvenoj zajednici .

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje