Početna aktuelnosti U Živinicama obilježavanje Dana državnosti BiH započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju

U Živinicama obilježavanje Dana državnosti BiH započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju

530
0
Podijeli

Bosna i Hercegovina sutra obilježava , 25. novembaR, Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički – predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

U Živinicama je danas obilježavanje Dana državnosti započelo polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju kao i na bistu heroja Nesiba Malkića, dok je delegacija SDP-a cvijeće položila  i odala počast i na bistu Josipa Broza Tita.

25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu kada je  obnovljena državnost , utvrđena su  individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Zbog toga se 25. novembra obilježava kao Dan državnosti BiH kada se isticanjem zastava na zgradama institucija BiH, ulicama, fasadama stambenih i drugih poslovnih zgrada, ugostiteljskim objektima i radnjama, šalje poruku o državnosti i opstojnosti BiH – cjelovite i nedjeljive domovine.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje