Početna aktuelnosti U Živinicama obilježen Dan bijelih traka

U Živinicama obilježen Dan bijelih traka

63
0
Podijeli

Dan bijelih traka je podsjetnik na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom, moraju nositi bijelu traku oko ruke.

Iz Prijedora je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 ljudi, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti. Na današnji dan osnovan je logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

U ul.Alije Izetbegovića  u Živinicama danas su članovi Udruženja Selsebil i Sumejja u   znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti, ubijene tokom rata od 1992. do 1995 vezivanjem bijelih traka  prolaznicima na nadlakticu lijeve ruke obilježili Dan bijelih traka.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na nevino ubijene vrlo je bitno da se mlađe generacije uče o našoj bliskoj prošlosti , naglasio je Smajlović

Za zločine počinjene na prijedorskoj općini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine. Zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni dva, čak i tri puta.

Na Sudu Bosne i Hercegovine se vode procesi za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje