Početna Uncategorized U Živinicama obilježen Dan šehida

U Živinicama obilježen Dan šehida

58
0
Podijeli

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života planiranim programskim aktivnostima jutros u 09:00 sati počeli su obilježavanje ovog značajnog datuma na području MIZ Živinice.

Za slobodu Živinica  i Bosne i Hercegovine svoje živote je položilo 320 Živiničana čija imena su uklesana na Centralnom spomen obilježju, ispred kojeg je danas odata počast i položeno cvijeće,  kao i na bistu heroja Nesiba Malkića.

Nakon  toga je na mezarju Trojan u Tupkoviću , započela centralna manifestacija obilježava ovag značajnog dana, u kojem je  ukupano 11 šehida ovoga kraja, gdje je uz prisustvo velikog broja građana  proučen jasin i fatiha,  te odata počast sinovima naše Domovinu koji svojom krvlju natopiše  zemlju kako bi sačuvali čast i slobodu BiH.

Predsjednica Organizacije PŠ/PB Živinice Šemsija Aljić , je kazala da su Živinice nakon 30 godina obilježavanja Dana šehida na Gradskom mezarju , od ove godine krenule sa protokolom obilježavanja centralne manifestacije u Tupkoviću.Dodala je da će ova praksa biti nastavljena i narednih godina, gdje će svake godine centralna manifestacija biti u nekom drugom mjestu, tačnije mezarju na kojem su ukopani šehidi .

Sjećanje na šehide treba da živi svakog dana, a ne samo na ovaj dan kazala je predsjednica u svom obraćanju.

Predsjednica Aljić ovom prilikom riječi zahvalnosti uputili je MIZ Živinice na čelu sa gl.imamom Sedin ef Karićem ,  koji su i danas kao i svih predhodnih godina, zajedno sa Organizacijom PŠ/PB uzeli učešće u obilježavnju ovog veoma značajnog datuma.

Na ovaj dan nužno je iskazati poštovanje očevima, braći sinovima i setrama koji su  ginuli  na livadama, školama , brdima, kako bi sačuvalili čestit obraz i opstanak na ovima prostorima.

Moralna obaveza je da se sjećamo onih koji su dali svoje živote u proteklom ratu, a svakako uz šehide obaveza je da čuvamo sjećanja i na Gazije, kazao je između ostalog u svom obraćanju gl.imama MIZ Živinice Sedin ef.Karić.

U BiH ima mnogo značajnih datuma , za državu BiH , Dan šehida je jedan od najznačajnijih datuma, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, koji je dodao da je današnji dan , dan svjedoka BiH, dan svih nas koji smo ostali  iza naših šehida da branimo cjelovitost naše države, kao i unutrašnju strukturu države BiH , na onaj način na koji su oni dali svoje živote.

Poruku sa današnjeg obilježavanja Dana šehida uputio je i predsjdavajući GV Živinice Najil Jusić, koji je kazao da je Dan šehida opomena svima nama , da se ne zaboravi žrtva koji su podnijeli za slobodu Domovine u kojom mi danas živimo i radimo.

Prema protokolu Organizacija PŠ/PB grada Živinice  , prije podne namaza , upriličen je i prijem kod glavnog imama u Islamskom centru .

Tokom današnjeg dana upriličena je posjeta i svim drugim mezarjima na području MIZ Živinice gdje su ukupani šehidi.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje