Početna aktuelnosti U Živinicama obilježena 28.godišnjica formiranja od 2.Korpusa Armije Republike BiH

U Živinicama obilježena 28.godišnjica formiranja od 2.Korpusa Armije Republike BiH

359
0
Podijeli

Danas se navršilo 28.godina od formiranja II Korpusa Armije BiH.

Tim povodom gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, predsjedavajući GV  Nail Jusić , te predstavnici Koordinacije boračkih organizacija , danas su položili cvijeće na spomen obilježju  u parku Bosanskih branilaca kao i na bistu heroja Nesiba Malkića.

Kroz jedinice Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine prošlo više od 160.000 boraca raspoređenih u 38 brigada od kojih su tri bile brigade HVO-a. Od navedenog ukupnog broja brigada koje su se borile pod zastavom Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, njih 10 je proglašeno viteškim, 7 slavnim i 7 oslobodilačkim. Najviše ratno priznanje, značku ”Zlatni ljiljan”, dobila su 452 borca, a trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Ovo je korpus u čijim jedinicama je, na žalost, poginulo preko 11 hiljada boraca, a njih 7000 izašli su iz rata kao ratni vojni invalidi. Drugi korpus Armije Republike BiH u historiji će ostati upamćen kao jedna od rijetkih oružanih snaga koja je stasavala u najtežem trenutku povijesti svoje zemlje boreći se za očuvanje njene cjelovitosti, demokratičnosti i nezavisnosti.

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine imao je najviše brigada među kojima su i jedinice sa područja Živinica , koje su čuvali  i najveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini.

Zbog onih koji su krvlju odbranilu jedinu nam domovinu BiH , obaveza je da obilježavamo značajne ovakve datume i pričamo mlađim generacijama o bližoj historiji, istakla je predsjednica OPŠ/PB je Šemsija  Aljić.

Tokom čitavog rata, počev od 1993. godine, 2. korpus je imao oko 4.400 oficira i oko 5.200 podoficira, što je davalo solidnu osnovu za uspješno rukovođenje i komandovanje. U svom sastavu je konstantno imao angažiranih od 1.000 do 1.500 žena.

Predsjedništvo RBiH “Oredenom heroja oslobodilačkog rata” odlikovalo je tri pripadnika 2. korpusa Mehdina Hodžića, Nesiba Malkića i Hajrudina Mešić . Tri pripadnika 2. korpusa su odlikovana “Medaljom za hrabrost”, a jedan ordenom “Zlatni grb sa mačevima”. Najviše armijsko ratno priznanje, značka “ Zlatni ljiljan ”, dodijeljena je 301 vojniku i starješini, a 90 pripadnika dobilo je pomenuto priznanje posthumno.

U povodu obilježavanja 28.godišnjica od formiranja II korpusa svim pripadnicima II Korpusa čestitku su  uputili  premijer TK Denijal  Tulumović i predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje