Početna aktuelnosti U Živinicama od kraja prošle godine morbile potvrđene kod 26 osoba

U Živinicama od kraja prošle godine morbile potvrđene kod 26 osoba

256
0
Podijeli

Epidemiološka situacija zbog morbila  na području Tuzlanskog kantona je zabrinjavajuća.

Od početka godine do danas 50 osoba je hospitalizirano na UKC Tuzla sa težom kliničkom slikom.

Kroz  ovu  zdravstvenu  ustanovu do danas prošlo je 26 osoba  sa područja Živinice kojima su potvrđene morbile, od kojih nijedna nije vakcinisana.

Podsjećamo, na području Živinica prvi registrovani slučajevi oboljele djece od morbila pojavili su se 29.decembra 2023 godine, kada ih je bilo četvero,  da bi se nakon novogodišnjih  praznika, taj broj povećao na šest.

Do današnjeg dana , kod još 20 osoba je potvrđena dijagnoza morbila.

Klinička slika kod većine oboljelih je za sada stabilna, saznajemo od direktora Doma zdravlja Živinice prim. dr. sci. Hidajeta Rahimića.

Najveći broj osoba kod kojih su dijagnosticirane morbile su mlađe životne dobi, ali ima i starijih , saznajemo, i svi su nevakcinisani, naglašava direktor Rahimić te dodaje, da sve osobe bez obzira na dob , mogu oboljeti od morbila, ali je klinička slika dosta blaža kod vakcinisanih osoba.

Po prvim simptomima morbile je  teško prepoznati, sve dok ne dođe do izbijanja osipa.

Virus ima visok stepen zaraznosti i patogenosti. Patogen je samo za čovjeka. Rezervoar zaraze je čovjek. Put prijenosa bolesti je zrakom, kapljičnim putem, te direktnim kontaktom sa sekretima grla i nosa zaražene osobe.

Stoga ljekari savjetuju da pri pojavi prvih sipmtoma, djecu ne šalju u vrtiće.

Obzirom da se bliži početak i drugog polugodišta, epidemiološku situaciju sa morbilima važno je shvatiti ozbiljno .

Iz Doma zdravlja Živinice ponovno apeluju na roditelje, da djecu dovedu na vakcinaciju, kako epidemiološka situacije ne bi postala alarmantna!

Napominjemo, da je 19.januara  Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo, na području Živinica proglasilo epidemiju morbila.

˝Dragi roditelji dovedite vašu djecu na vakciniciju, sačuvajmo zajedno zdravlje , najmlađih članova našeg društva˝, poručio je za kraj razgovara direktor Rahimić.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje