Početna aktuelnosti U Živinicama od početka godine do danas broj nezaposlenih manji za oko...

U Živinicama od početka godine do danas broj nezaposlenih manji za oko 800 osoba

329
0
Podijeli

Od početka godine do danas    broj nezaposlenih osoba koji se vode na Birou za zapošljavanje Živinice manji je za oko 800 osoba .

Kako saznajemo u Biro, broj nezaposlenih na području Grad Živinice u kontinuiranom je padu još od prošle godine , kada se na evidenciji nalazilo oko 11.100 osoba.

Iz godine u godinu broj nezaposlenih na području grada Živinice je u opadanju , tako se recimo u 2017. godini na evidencija Biroa za zapošljavanje u Živinicama nalazilo 12.200 nezaposlenih , a na kraju prošle godine taj broj je bio 11.100.

Trend opadanja nezaposlenih osoba se nastavio i u ovoj godini , gdje je samo za prvih pet mjeseci ove godine  500 osoba našlo zaposlenje, dok je od maja do oktobra broj onih koji su pronašli posao 263.

Tako se trenutno na evidenciji Biroa Živinice nalazi 10.237 nezaposlenih osoba.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje , trenutno se na evidenciji najviše nalazi nekvalifikovanih osoba 3418, zatim slijedi kvalifikovane 3205, 2860 je lica sa završenom srednjom stručnom spremom a sa viskom 569, kazao nam je šef biroa Amir Selimović.

Selimović je dodao, da poslodavci najčešće traže  KV radnike. Među najtraženijim zanimanjima su vozači, tesari, zidari i bravari.

Poslodavci, ne traže samo u sezoni radnike pomenutih zanimanja, nego kontinuirano tokom cijele  godine, dodaje Selimović.

Smanjenju nezaposlenosti velikim dijelom doprinose i projekti koje realizuje Gradska uprava Živinica, kao i otvaranje novih fabrika u Poslovnoj zoni u Ciljugama, te projekti koji se realizuju posredstvom Zavoda za zapošljvanje, a svakako tu su i oni koji su otišli u obećane zemlje EU.

Posljednji projekata od strane Fedralnog Zavoda za zapošljavanje poslodavcima je bio  na raspolaganju krajem septembra mjeseca  , te su svi zainteresirani imali priliku prijaviti se na isti, a trenutno je u toku njegova realizacija.

Kako smo saznali , od tada više nije objavljen niti jedan projekata, ali očekuje se u dogledno vrijeme da će ih biti.

U Biro za zapošljavanje  kroz Klub za traženje posla također nastojati pomoći svima koji traže zaposlenje, naročito mladima, ali i onima koji su i ranije imali priliku konkurisati na neki posao.

Polaznici tokom Kluba dobijaju instrukcije o pisanju CV-a, pripremaju se za razgovor sa poslodavcem, i međusobno razmjenjuju iskustva.

Do sada je kako smo saznali oko 100 ljudi prošlo kroz Klub, te je veći dio pronašao i posao , upravo za upravo zahvaljujući vještinama i znanju koje su stekli .

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje