Početna Uncategorized U Živinicama sutra sastanak predstavnika regija uglja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini i...

U Živinicama sutra sastanak predstavnika regija uglja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini i EU

50
0
Podijeli

Inicijativa za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, u utorak, 8. novembra u hotelu President, u Živinicama organizuje zajednički sastanak predstavnika (gradonačelnika/načelnika) gradova/općina Banovići, Lukavac i Živinice, predstavnika sindikata rudnika Banovići, te predstavnika Tuzlanskog kantona sa delegacijom  iz Češke Republike, iz regije uglja Ústí koja učestvuje u programu razmjene sa tuzlanskom regijom i koja dolazi u posjetu regiji Tuzla s ciljem razmjene znanja, dobrih praksi i podrške stručnjaka iz struke.

Ovo je uzvratna posjeta s obzirom da je BiH delegacija polovinom ove godine boravila u Usti regionu gdje se upoznala sa situacijom u ovom regionu i sa aktivnostima koje se provode u sklopu realizacije i transformacije ovog regiona uglja.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici MOFTER BiH i EU delegacije u BiH.

Program razmjene nastao je s ciljem pomoći u ubrzanju pravedne lokalne energetske tranzicije, a započeo je u proljeće 2022. godine. Učesnici programa razmjene – institucije i organizacije zajednički sarađuju sa svojim pandanima iz EU kroz studijske posjete, virtuelne interakcije i diskusije, ojačavajući svoje odnose  i dajući svoj doprinos saradnji regija i mimo ovog programa.

Inicijativa za regije s ugljem u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini stvorena je s ciljem pomoći zemljama i regijama koje koriste ugalj u tranziciji prema klimatski neutralnoj ekonomiji, istovremeno osiguravajući pravednost te tranzicije.

Inicijativu predvodi Evropska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera:  Svjetskom bankom, Sekretarijatom Energetske zajednice, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), poljskim Nacionalnim fondom za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW), i Evropskim koledžom iz Natolina.

Inicijativa je osmišljena s namjerom da uspostavi i održava dijalog širom regija i zainteresovanih strana, razmjenom znanja, jačanjem kapaciteta i stručnim razmjenama unutar regija uglja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini i EU.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje