Početna aktuelnosti Učesnici Marša mira iz Ilidže prenoćili u Tupkoviću

Učesnici Marša mira iz Ilidže prenoćili u Tupkoviću

124
0
Podijeli

Ove godine očekuje se preko pet hiljada učesnika Marša mira 2024.

Svake godine sa područja našeg Grada u Maršu učešće uzme oko 100 naših sugrađana, tako će biti i ove godine.

Ono što danima prije nego krene kolona učesnika Marša mira iz Nezuka, možemo primijetiti na putevima koji vode ka Nezuku jesu ekipe koje se odluče pješke da krenu iz svojih općina/gradova.

Jednu od njih smo danas zatekli na putu Živinice-Kalesija.

„Slijedit ćemo stope naših roditelja“ ispisano je majicama koje nose učesnici „Marša mira“ koji su 1.jula krenuli put Srebrenice.

U pitanju su članovi Kampa boraca općine Ilidža koji već duži niz godina idu putem kojim su prošli Srebreničani te kobne 1995. godine.

Njihov vođa Amir Sultan ove godine krenuo na svoj 14 pohod u Memorijalni centar Potočari.

U ovoj maloj odabranoj grupi većina učesnika pješači više od deset godina i kako kažu to je za njih obaveza koju neće dok ih zdravlje služi nikada izostaviti.

Jer hodati putem života i smrti kojim su Srebreničani tražili spas, je najmanje što mogu učiniti u znak sjećaanja na sve njih.

Jedan od članova ekipe iz Ilidža kaže da na Marš mira ide 18-ti put i da su uvijek emocije pomiješane.

Ono što ističu jeste da su  na njihovom putu  Živiničani pokazali kao najhumaniji ljudi, kako su ušli na područje Grada Živinice učesnici Marša mira iz Ilidže dobijali su podršku kako  od prolaznika tako i od mejštana MZ Tupković gdje su i prenoćili.

Putem su ih mještani i to oni najmlađi častili pićem a vlasnik prodavnice u Tupkoviću je ispred savog objekta tokom jučerašnjeg dana u saradnji sa Živiničkim hunjerom obezbjedio  osvježenje za učesnike marša mira koji prolaze kroz MZ Tupković.

Naši sagovornici danas su se iz Tupkovića uputili prema Kalesiji gdje će im se pridružiti još nekoliko članova.

Tokom našeg razgovora nisu mogli sakriti emocije, jer kako su i sami kazali na ovaj put se spremaju tokom cijele godine i prolaze ga srcem i emocijom vezani, za one koji na putu ka slobodnoj teritoriji te 1995. godine nikada nisu stigli u zagrljaj svojih najmilijih.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje