Početna aktuelnosti Udruženje gluhih i nagluhih: Održana sportska takmičenja

Udruženje gluhih i nagluhih: Održana sportska takmičenja

93
0
Podijeli

Međunarodna sedmica gluhih i znakovnog jezika obilježena je nizom aktivnosti u Živinicama u organizaciji Udruženja gluhih i nagluhih osoba.

U petak je upriličena kulturna manifestacija sa izvođenjem predstave gluhih glumaca iz Španije i Austrije, recitacijama i izložbom gluhih umjetnika.

Prvog dana vikenda organizirana su sportska takmičenja, koja su okupila veliki broj učesnika kako iz BiH tako i zemalja okruženja.

Učesnici su se takmičili u pikadu, futsalu, kuglanju, stolnom tenisu i šahu.

U svijetu postoji više od 300 znakovnih jezika, svaka zemlja ima svoj nacionalni znakovni jezik, a u nekim zemljama mogu biti i regionalne varijacije.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preko 5% svjetske populacije – ili 466 miliona ljudi – ima oštećenje ili potpuni gubitak sluha, a 34 miliona od njih su djeca.

Isključivanje iz komunikacije može imati značajan uticaj na svakodnevni život, izazivajući osećaj usamljenosti, izolacije i frustracije. Zato je vrlo važno da se ukazuje na probleme sa kojima se susreću osobe sa oštećenim sluhom.

Živiničko udruženje gluhih i nagluhih osoba za uposlenike institucija i javnih ustanova organizovalo edukaciju o znakovnom jeziku, kako bi olakšali komunikaciju svojim članovima.

Na manifestaciji koja je posvećena Međunarodnoj sedmici gluhih i 25. godišnjice udruženja u Živinicama učešće je uzelo preko 300 osoba.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje