Početna aktuelnosti Udruženje pčelara “Vrijesak” poziva poljoprivrednike na pravilnu zaštitu bilja

Udruženje pčelara “Vrijesak” poziva poljoprivrednike na pravilnu zaštitu bilja

1480
0
Podijeli

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice uputilo je apel svim poljoprivrednicima da se pridržavaju zakonskih propisa kada je u pitanju zaštita bilja.

Pčele su proglašene za najvažnija živa bića na planeti, a sa proljetnim danima pčele kreću u proces oprašivanja.

Ukoliko poljoprivrednici koriste zabranjene pesticide za zaštitu bilja, mogućnost ponora pčela u voćnjacima je veća.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja je za nesavjesne pojedince predvidio kazne koje se kreću u rasponu od 3.000 KM do 30.000 KM.

Mart je mjesec u pčelarstvu tokom kojeg pčelari mogu polahko početi zbrajati zimske gubitke. U martu se vide ukupni rezultati prošlogodišnjeg jesenskog uzimljavanja pčelinjih zajednica. Otvaranje košnica i pregled istih važan je dio pčelarskog posla.

Sa prvim proljetnim i toplijim danima, pčele izlaze u probuđenu prirodu i sakupljaju prve kapi nektara. Pčele, također, kao najbitniji oprašivač posjećuju voćnjake, stoga pčelari upućuju apel poljoprivrednicima, da ne koriste sredstva za zaštitu bilja u toku pčelinje paše, a za rezultat će dobiti značajno veće prinose.

Nekontrolisano korištenje sredstava štetnih za pčele u vrijeme cvjetanja zakonom je kažnjivo. Istim zakonom definisane su i kazne.

Za održivo upravljanje voćnjacima i pčelinjacima ključna je komunikacija između voćara i pčelara. Tako se direktno utječe na povećanje prinosa, održavanje zdravlja pčela i cjelokupan prirodni ciklus. Dokazi o značajnom padu broja oprašivača su sve učestaliji, a kao primarni razlog ističe se djelovanje čovjeka. Kako se broj pčela smanjuje, dokazi o rezultatima djelovanja pčela u prirodi su učestaliji, a stručnjaci ističu da čovjek nije svjestan šta je sve rezultat djelovanja pčela.

Albert Einstein je kazao „Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života“. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90% populacije pčela u proteklih nekoliko godina.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje