Početna aktuelnosti Udruženje slijepih i slobovidnih osoba Živinice uspjelo zaposliti 25 osoba sa invaliditetom

Udruženje slijepih i slobovidnih osoba Živinice uspjelo zaposliti 25 osoba sa invaliditetom

230
0
Podijeli

Danas je Međunarodni dan bijelog štapa koji se obilježava sa  ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Na području Grada Živinica egzistira Udruženje  slijepih i slabovidnih osoba koji broji nešto manje od 100 članova , i kako ističu , zahvaljujući svojoj borbenošću  uspjeli su zaposliti neke od njih, uprkos diskriminaciji i stigmatizaciji u društvu.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. oktobra i to od 1964. godine.

U Živinicama ovaj dana nije obilježen nekim posebnim aktivnostima , jer Udruženje koje okuplja osobe slijepih i slabovidinih osoba tokom cijele godine svojim radom nastoji ukazati da ovakve osobe zaslužuju svoje mjesto u društvu.

Ovo Udruženje je jedno od rijetkih koje se može pohvaliti svojim radom na čelu sa predsjednikom Jasminom Jašarevićem , koje je uspjelo u sklopu Udruženje otvoriti preduzeće  “Naš pogled”, koje uspješno posluje u više djelatnosti. Salon za masažu, proizvodnja kafe i lomljene kocke “Bosanski merak” , te restoran “Oko” u kojem se hrane pacijenti sa hemodijalize Doma zdravlje Živinice predstavljaju tri uspješne djelatnosti kojima se bave 25 zaposlena građana Živinice sa invaliditetom.

Iako su svakodnevno, kako su nama kazali,   izloženi različitim diskriminacijama u društvu,  uspjeli su se izboriti i još uvijek se bore za mjesto u društvu koje im pripada.

Ističu da sa gradskom vlasti nisu uspjeli napraviti neke velike korake po pitanju saradnje odnosno pomoći, te se nadaju da će se to desiti, jer su oni , kako ističu jedno od najperspektivnijih Udruženja našeg Grada.

Ovom prilikom Jašarević je dodao  da gradske vlasti  trebaju poduzeti  hitne aktivnosti  kako bi se život i kretanje kroz grad Živinice olakšao osobama sa invaliditetom.

Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine, a 15. oktobra 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Bijeli štap je zapravo produžena ruka slijepe osobe, sve što je izvan dosega štapa je opasnost za osobu i velika nepoznanica.

Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje