Početna edukacija Upriličena tribina za učenke Gimnazije i MSŠ Živinice

Upriličena tribina za učenke Gimnazije i MSŠ Živinice

931
0
Podijeli

Zaštićeni pejzaž Konjuha obiluje  jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje su  samo mali dio bogatog sadržaja koji ova planina nudi ljubiteljima prirode.

Sa ciljem očuvanja biodiverziteta na području planine Konjuh  profesor doktor Sead Noćajević upriličio je tribinu za učenke Gimnazije i MSŠ Živinice.

Zaštićeni pejzaž Konjuh karakteriše visok diverzitet u biološkom, ekosistemskom i hidrološkom smislu.

Bogato prirodno, kulturno –historijsko, vjersko, tradicijsko i estetsko naslijeđe čine ovo područje iznimno značajnim u lokalnom nacionalnom i regionalnom pogledu, istakla je Profeosrica sa PMF-a Tuzla dr.Elvira Hadžiahmetović.

Da su učenici dobro upoznati o važnosti biljnog i životinjskog svijeta pejzaža Konjuh, potvrdio nam je Predsjednik eko sekcije Ekovizija Gimnazije Živinice Bakir Šljivić.

Pejzaž Konjuha istovremeno na jednom mjestu nudi sadržaje i sportskim radnicima, rekreativcima i planinarima. Djevojačka i Bebravska pećina i još mnogo drugih još uvijek neistraženih lokacija speleolozima nude nova iskustva, a planinarske staze utabane još u vrijeme bivše Jugoslavije svrstavaju Konjuh u jedan od jedinstvenih zaštićenih pejzaža u regionu.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje