Početna aktuelnosti Uskoro počinje izgradnja ” socijalki”

Uskoro počinje izgradnja ” socijalki”

624
0
Podijeli

Sporazum za sprovođenje državnog projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja” predviđa izgradnju tri stambene zgrade u živiničkim naseljima Barice, Kovači i Šarenjak, sa ukupno 129 stanova i poslovnim prostorom u kojima će domove naći 354 raseljena lica, koja trenutno žive u neuslovnom ambijentu kolektivnih centara Karaula, Višća, Barice, Kovači i Šarenjak na području grada  Živinice.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje navedenih stambenih jedinica u gradu Živinice iznosi 12.518.181,00 KM.

Cilj je da se u gradu Živinice izvrši konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima, u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima izgradnjom stambenih zgrada osigura rješavanje stambenog pitanja.

Pored rješavanja izrazito važnog problema za stambeno rješavanje raseljenih osoba koji žive u našem gradu, po Pravilniku bi u budućnosti postojala mogućnost smjestiti i domicilne socijalno ugrožene porodice koje su u teškom socijalnom stanju te se mogu smjestiti i mladi bračni parovi koji su u teškom socijalnom stanju, a žele ostati na teritoriji Bosne i Hercegovine i stvarati bolje uslove za življenje.

Svih sto dvadeset i devet stanova bit će u potpunosti opremljeni.

To su stanovi u kojima će biti i namještaj, te urađeno sve u potpunosti, porodice samo trebaju ući i nastaviti da žive unutar tog stana.

Gradska vlast već je osigurala zemljište za izgradnju objekata, te prikupila potrebnu dokumentaciju, a osigurala je priključke na vodovodnu, elektroenergetsku i druge mreže.

Prognaničko naselje na Karauli već je porušeno i teren je očišćen za nove građevinske radove.

Danas smo se mogli neposredno uvjeriti da su izvođači radova počeli osnovne predradnje za pripremu gradilišta za novi objekat.

Također, reporterska ekipa Televizije Živinice posjetila je i prograničko nasele u Višći gdje su, osim porodica koje su bile u ovom naselju, smještene i porodice koje su boravile u naselju Karaula, prije njegovog rušenja.

Ovo naselje je prebukirano i evidentno je da ljudi u tim kućama žive  u veoma slabim uslovima jer su sami objekti u vrlo lošem stanju.

Uprava grada participira u nekim režijskim troškovima a i živinički Merhamet pomaže u skladu sa svojim mogućnostima.

Utješno je, kako nam vele stanovnici ovog svojevrsnog živiničkog geta, da se nazire rješavanje njihovog problema u skorijoj budućnosti.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje