Početna aktuelnosti Mubarek noć Lejletu-l-berat nastupa večeras sa akšam namazom

Mubarek noć Lejletu-l-berat nastupa večeras sa akšam namazom

152
0
Podijeli

Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu nastupa večeras sa akšam namazom, i vijesnik je nadolazećeg mjeseca posta ramazana.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru.

Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe.

Lejletu-l-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž. š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž. š., prašta ljudima grijehe.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr – često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje