Početna aktuelnosti Vakcinacija nema alternativu!U Domu zdravlja Živinice broj vakcinisane djecu na zadovaljavajućem nivou

Vakcinacija nema alternativu!U Domu zdravlja Živinice broj vakcinisane djecu na zadovaljavajućem nivou

1269
0
Podijeli

Obuhvat vakcinisanja djece u cijeloj BiH u posljednjih pet godina je u padu. U Federaciji BiH samo 64 posto djece u 2016. godini primilo je MRP vakcinu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka.

U RS-u taj procenat je nešto veći i pretprošle godine iznosio je 74% za prvu dozu MRP vakcine koju dijete prima sa navršenom jednom godinom, te 84% drugom dozom, koja se dobija pred polazak u školu.

Vakcinacija prvom dozom MRP vakcine u RS-u prošle godine porasla je za oko deset posto u odnosu na 2016.

Međutim, to je i dalje izuzetno nizak obuhvat, upozoravaju stručnjaci, jer da bi se populacija smatrala zaštićenom od zaraznih bolesti i spriječila epidemija, potrebna je obaviti imunizaciju  od 95 posto.

Općina Živinice je blizu pomenutog procenta, i do sada  smo jedna od rijetkih općina u Federaciji gdje roditelji  ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i vakcinišu djecu , a naravno , u svemu navedenom svoj zadacu odlično odrađuju ljekari koji pravovremeno informišu roditelje o važnosti vakcinacije.

Vakcinacija je u Bosni i Hercegovini zakonska obaveza, za roditelje i za zdravstvene radnike.

Imunizacija se obavlja za brojne dječje bolesti,  a svake godine se donosi Naredba o obaveznim imunizacijama koje se moraju poštovati.

U Domu zdravlja Živinice iako je broj vakcinisane djece na zavidnom nivou, ipak  postoji mali broj roditelja koji odbijaju imunizaciju svoje djece. Koji su to najčešći razlozi zbog kojih roditelji odbijaju obaviti svoju zakonsku obavezu, pojasnila nam je dr.Džemila Mumić, specijalista pedijatar u JZU Dom zdravlja Živinice.

Specijalista epidemiolog u Domu zdrvlja Živinice dr.Ružica Janković Samardžić ovom prilikom shodno Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH,  podsjetila je na novčane kazne koje  može izreći  sanitarni inspektore zbog nevakcinisanja djece.

Međutim , postavlja se pitanje, šta znači nekome izreći novčanu kaznu? Roditelj tu kaznu može platiti i onda opet reći da neće vakcinisati dijete, i šta se dobija  s tim? Važnije je,  da roditelji dobiju kontinuiranu edukaciju i sve potrebne informacije o vakcinama koje dijete treba primiti , kao što to čine ljekari u JZU Dom Zdravlja Živinice. I tako na kraju imamo pozitivnu sliku procesa imunizacije , koji je od javnog interesa za stanovništvo.

Novinarka:Dijana Svrakić

Snimatelj:Almir Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje