Početna aktuelnosti Vakcinisani građani Živinica mogu u Domu zdravlja preuzeti potvrdu sa QR kodom

Vakcinisani građani Živinica mogu u Domu zdravlja preuzeti potvrdu sa QR kodom

564
0
Podijeli

Građanima Živinica koji su okončali proces imunizacije, na raspolaganju mogućnost dobijanja besplatne potvrde sa QR kodom.

Osobama koje su primile vakcinu protiv koronavirusa izdaju se kartoni imunizacije,  koji građani treba da donesu u higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Živinice kako bi im bio izdat  QR kod, odnosno bar kod kao digitalni oblik potvrde o vakcinaciji.

Isti sadrži sve potrebne podatke o imunizaciji osobe za koju je izdat.

Do danas je putem ove ustanove izdato oko 3500 bar kodova kao potvrde o imunizaciji.

Za unos podataka o vakcinaciji i izdavanje potvrda su isključivo zadužene nadležne zdravstvene ustanove koje su izvršile vakcinaciju (nadležni domovi zdravlja i registrovani timovi porodične medicine u privatnim zdravstvenim ustanovama).

Generisanje QR kodova i slanje obavještenja putem SMS ili Viber poruke je automatizovani proces koji se dešava odma po upisu podataka na platformu od strane nadležnih zdravstvenih ustanova.

QR kod koji se nalazi na certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno je isti skenirati kamerom mobilnog telefona (ili bilo kojim skenerom) kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta. Dokument je lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu jer se skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje vrši uvid u online certifikat o vakcinaciji.

U Domu zdravlja Živinice i dalje traje masovna imunizacija građana svaki radni dan u vremenu od od 7:30h do 12h.

Do danas je vakcinisano 11.783 osoba, od tog broja prvom dozom 4.364, drugom dozom 7.419 osoba.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje