Početna aktuelnosti 30. august – Međunarodni dan nestalih osoba

30. august – Međunarodni dan nestalih osoba

61
0
Podijeli

26 godina nakon završetka sukoba u BiH, porodice 7.600 osoba koje se još uvijek vode kao nestale ne znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima. Godinama unazad, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Međunarodni dan nestalih osoba obilježava kampanjom naziva  „Gdje je?“, na taj način skrećući pažnju javnosti na specifičnu situaciju u kojoj se nalaze porodice nestalih, kojima su neophodne tačne informacije o sudbini njihovih najmilijih kako bi pronašle mir i dostojanstveno ih sahranile.

Porodice žrtava i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Neizvjesno je da li će svi nestali biti pronađeni, a brojevi će zauvijek svjedočiti o težini rata vođenog na ovim prostorima.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije ipo decenije nakon rata, traga se za oko 7.600.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, više od 30.000, nestalo u BiH.

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Međunarodna komisija za nestale osobe, Međunarodni komitet Crvenog križa i porodice nestalih uputile su poziv nadležnim organima vlasti da riješe pitanje nestalih osoba, apelujući i na one koji imaju neke informacije o masovnim grobnicama da ih podijele, kako bi bilo pronađeno još oko 7.600 nestalih osoba iz BiH.

Na području Zapadnog Balkana do prošle godine je pronađeno i identifikovano više od 70 odsto od 40.000 lica koja su prijavljena kao nestala na kraju proteklog rata, a još se traga za oko najmanje 11.000, saopšteno je iz Međunarodne komisije za nestala lica.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje