Početna aktuelnosti Vlada TK odobrila 216.600 KM za poticaje zapošljavanju

Vlada TK odobrila 216.600 KM za poticaje zapošljavanju

256
0
Podijeli

U Tuzli je održana 29. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila 216.600 KM za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja u 2022. godini. Programom je predviđeno zapošljavanje mladih osoba, mladih koji izlaze iz sistema javne brige, Roma, članova porodice u kojoj nijedan član porodice nije zaposlen, te stručno osposobljavanje.

Za program zapošljavanja mladih planirana su sredstva u iznosu od 68.640 KM. Za 13 nezaposlenih osoba Služba za zapošljavanje TK poslodavcu će mjesečno isplaćivati 440 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. U okviru programa zapošljavanja mladih koji izlaze iz sistema javne brige planirano je 26.400 KM. Služba za zapošljavanje isplaćivati će isti iznos od 440 KM na mjesečnom nivou za pet nezaposlenih osoba koji su obuhvaćeni ovim dijelom programa zapošljavanja.

Zapošljavanje Roma je treći program Službe za zapošljavanje TK i za njegovu realizaciju je planirano 45.000 KM za zapošljavanje šest nezaposlenih osoba. Služba za zapošljavanje će u ovom slučaju isplaćivati 625 KM na mjesečnom nivou u periodu od 12 mjeseci.

Program zapošljavanja članova porodice u kojima nijedan član nije zaposlen predviđa zaposlenje sedam nezaposlenih osoba i za ovu mjeru planirana su sredstva u iznosu 36.960 KM. Služba će u ovom slučaju refundirati poslodavcu mjesečni iznos od 440 KM. Za stručno osposobljavanje devet osoba planirano je 39.600 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj sjednici za 51 novi lijek proširila listu lijekova koji se izdaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Odluka sadrži ukupno 1.172 lijekova na A listi, te 98 lijekova na B listi, čime je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovnika Tuzlanskog kantona.

Vlada je također prihvatila Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. Na području kantona u toku jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine zasijano je oko 5 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta strnim žitima, što je za 423 hektara manje u odnosu na prethodnu godinu. U Banovićima, Doboj Istoku, Gračanici i Srebreniku došlo je do neznatnog povećanja zasijanih površina, dok je u Živinicama i drugim gradovima i općinama kantona smanjena površina zasijanih strnim žitima. Prema raspoloživim podacima sa terena, prosječni prinosi pšenice, ječma, raži i tritikala su manji u odnosu na prošlu godinu, na što su utjecale više cijene, odnosno manja kupovina đubriva, zaštitnih sredstava i goriva. Ovogodišnja proizvodnja pšenice od oko 16 hiljada tona zadovoljava oko 26% potreba stanovništva Kantona.

Što se tiče ostalih odluka, Vlada TK je dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2022. godinu, te među manifestacije uvrstila i manifestaciju “Muzička sehara – poklon našem gradu”, organizatora Gradski mješoviti hor Živinice.

Vlada TK

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje