Početna aktuelnosti Vlada TK protiv povećanja usluge “Pomoć i informacije”

Vlada TK protiv povećanja usluge “Pomoć i informacije”

251
0
Podijeli

Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala 37. vanrednu sjednicu.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK u kojem se izražava negativan stav prema inicijativi Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba i Auto-moto saveza u Bosni i Hercegovini za povećanje visine naknade za službu „Pomoć-Informacije“, a koju je uputilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Razlozi za negativno mišljenje na povećanje visine naknade za usluge dato je jer su pružaoci usluge „Pomoć i informacije“, bosanskohercegovački auto-moto klub i auto-moto savez u Bosni i Hercegovini ostavili istu cijenu naknade za autobuse, teretna i priključna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5t iako nisu opremljeni za pružanje pomoći na cesti za navedene kategorije vozila (prijevoz havarisanih vozila i vozila u kvaru).

Također, navedeni pružaoci usluge u svom prijedlogu traže povaćanje visine naknade usluge „Pomoć i informacije“ za putnička motorna vozila sa 8,00 KM na 15,00 KM, a jasno je da najveći udio registrovanih vozila pripada upravo putničkim motornim vozilima čiji su vlasnici fizička i pravna lica koji su već pogođeni inflacijom i neopravdanim povećanjem cijena raznih proizvoda i usluga. Traženo povećanje bi predstavljalo dodatni namet, a korist od navedenog ne bi bila u srazmjeri sa visinom naknade koja bi se plaćala.

Istovremeno, Tuzlanski kanton je kao najmnogoljudniji kanton i kanton koji poslije Kantona Sarajevo ima najveći broj registrovanih motornih vozila u potpunosti zanemaren kada je u pitanju ulaganje u cestovnu infrastrukturu, iako građani Tuzlanskog kantona kako kroz registraciju svojih vozila, tako i kroz akcize na gorivo izdvajaju značajna finansijska sredstava za unapređenje cestovne infrastrukture (magistralne ceste i autoceste).

Na ovaj način građani Tuzlanskog kantona trpe katastrofalno stanje mreže magistralnih cesta i zanemariva ulaganja u njihovu rekonstrukciju, a stanje putne infrastrukture značajno utiče na tehničku ispravnost vozila, kvarove vozila i broj saobraćajnih nezgoda. U tom kontekstu Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK traže od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. da ulaganjem u putnu infrastrukturu na području Tuzlanskog kantona preventivno utiču i tako smanje broj kvarova vozila i broj saobraćajnih nezgoda na navednim magistralnim cestama, a što će, u tom kontekstu rezultirati i smanjenjem broja korisnika usluge „Pomoć i informacije“.

Na kraju, inflacija je uticala na povećanje cijena raznih usluga, što se negativno odrazilo na životni standard građana Federacije BiH. Dodatnim povećanjem cijena usluge „Pomoć i informacije“, za više od 100%, u navedenim okolnostima predstavljalo bi dodatno opterećenje za građane, te u tom kontekstu Kantonalno ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Vlada Tuzlanskog kantona nisu dali pozitivno mišljenje na podnesenu inicijativu.

Izvještaj potpisuje odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje