Početna aktuelnosti Centar za socijalni rad Živinice u prošloj godini pružio usluge hiljadama korisnika

Centar za socijalni rad Živinice u prošloj godini pružio usluge hiljadama korisnika

360
0
Podijeli

Centar za socijalni rad u Živinicama  je ustanova koja svakodnevno pruža pomoć građanima koji se nalaze u stanju socijalne nužde.

Kroz svoj rad, Centar pruža pomoć kroz nekoliko oblika socijalne zaštite građanima, a koji se razlikuju od kantona do kantona u Federaciji, kazala nam je direktorica Centra za socijalni rad Živinice Šemsija Aljić, te naglasila da ipak TK-a je jedan od najboljih po pitanju navedenog.

Centar u Živinicama pruža između ostalog građanima stalnu novčana pomoć, zatim jednokratka pomoć, dječiji dodatak, pomoć za lica koja su kategorisana i za teško oboljele osobe.

U prošloj godini ovaj  Centar imao je više hiljada korisnika koji su  u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti ostvarili  neko od prava, ističe direktorica Aljić.

Aljić dodaje  da je potreba za socijalnom pomoći sve veća .

S obzirom na ekonomsku situaciju u porodici i u društvu sve su prisutnije i pojave kao što su maloljetnička delikvencija, nasilje u porodici, prosjačenje i slično, upozoravaju iz živiničkog Centra za socijalni rad.

Brojnim mjerama, kaže direktrica ove ustanove, nastoje se zbrinuti oni, kojima je pomoć najpotrebnija.

Na pitanje da ima dovoljno kapaciteta u nadležnim ustanovama u koje je neophodno smjestiti žrtve, naša sagovornica odgovara da su kapaciteti prebukirani, ali da resorno ministarstvo nastoji riješiti navedeni problem.

Uposlenici ovoga Centra pored toga što su prebukirani poslom, često su izloženim i pritiscima , tačnije raznim neugodnostima i napadima nezadovoljnih građana.

Fizičko osiguranje nemaju.

Ipak, kažu , da se za sada dobro nose sa svim izazovima.

Opterećeni velikim brojem nadležnosti, stručni radnici Centra provode postupke skladno zakonskim propisima i u skladu s propisima struke, ujedno obavljaju čitav niz drugih aktivnosti u cilju unaprjeđenja pružanja usluga njihovim korisnicima.

Posla je mnogo, a uposlenika malo , njih 18, a prema standardima trebalo bi ih biti 50, naglašava direktorica Aljić.

Prostorni kapaciteti u kojima se obavljaju svi navedeni poslovi nisu za pohvaliti.

Stoga na razumijevanje gradskih vlasti ovaj Centar u narednom periodu očekuje dodatne prostorije , koje bi trebale omogućiti  bolje uslova za rad kako uposlenicima tako i građanima koji traže usluge u istom.

Iako se svakodnevno svi u Centru sočavaju sa brojim problemima i izazovima, direktorica Aljić , za kraj našeg razgovora ipak zaključuje:  ˝ Zadovoljni smo˝.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje