Početna aktuelnosti “Vrijedan kao pčela” – živinički pčelar Salih Arnaut

“Vrijedan kao pčela” – živinički pčelar Salih Arnaut

120
0
Podijeli

Naš sugrađanin Salih Arnaut, koji sa suprugom živi u živiničkom naselju Strašanj, pčelarstvom se bavi gotovo četvrt vijeka.

Još kao dijete stekao je ljubav prema pčelama kada je prva iskustva sticao na košnicama koje je slučajno pronašao.

Danas na više lokacija ima preko 90 košnica.

U udruženju pčelara „Vrijesak“ Živinice važi za jednog od najuspješnijih pčelara.

Uspjeh je rezultat selidbi njegovih košnica na nekoliko pogodnih lokacija.

Ulaganje u opremu i pčelinja društva, također, jedan je od bitnijih faktora uspjeha vrijednog i predanog pčelara Saliha Arnauta.

Saliha Arnauta zatekli smo u njegovoj radionici gdje kroji, vari i montira različite konstrukcije za pčelinje košnice koje će mu omogućiti lakši prenos i mobilnost pčelinjih društava na više lokacija u sjeveroistočnom dijelu u Bosne i Hercegovine.

Inače, Salih je penziju zaradio kao vrstan autolimar i ta stečena znanja i iskustva sada efikasno koristi u pčelarstvu kako bi sebi olakšao rad u ovoj djelatnosti koja mu je i hobi ali mu donosi i određenu finansijsku korist.

Kaže da je u dodir sa pčelama došao još u djetinjstvu i ta prva iskustva odredila su i njegov kasniji angažman u pčelarstvu.

Salih veli da su pčele osjetljiva i delikatna bića i da se u radu s njima susreće, kao i drugi pčelari, sa mnogim problemima koji ugrožavaju opstanak pčela i proizvodnju meda.

U Živinicama egzistira Udruženje pčelara „Vrijesak“ i pčelar Salih Arnaut važi za jednog od najaktivnijih i najuspješnijih članova.

Salih kaže da je kontinuirana edukacija pčelara vrlo bitna za uspješan i produktivan rad a njegova tehnička znanja mu omogućavaju da svojim izumima sebi olakša rad sa pčelama.

Koliko Salih voli rad sa pčelama, najbolje to ilustruju njegove riječi na kraju naše posjete njegovom domaćinstvu na Strašnju…

Moja ljubav prema pčelama je velika, neizmjerna, neopisiva. Ne znam da li se ja bavim njima ili one sa mnom ali znam da sam ovisam o pčelama – poručio je naš sugrađanin vrsni pčelar Salih Arnaut.

Vrijedan kao pčela, sinonim je odvajkada za marljivog i posvećenog čovjeka.

Takav je i Salih Arnaut.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje